Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın gazetecilerin çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlara ilişkin gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, kadın gazetecilerin yüzde 53’ü yöneticilerden, yüzde 45’i çalışma arkadaşlarından, yüzde 32’si ise polisten şiddet görüyor.

Gazeteci Kadınların Yaşadığı Cinsiyet Ayrımcılığı ve Şiddet Araştırması”nın sonuçları sendikanın İstanbul Şube binasında yaptığı basın toplantısıyla duyuruldu.

Komisyon üyesi Gülfem Karataş’ın açıkladığı sonuçlara göre Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte kadınların yaşadıkları şiddet oranı da arttı

‘KADINLARIN YÜZDE 55’İ ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ YAŞIYOR’

221 kadın gazetecinin ankete katıldığını belirten Karataş, kadınların yüzde 55’inin ücret eşitsizliği yaşadığını söyledi:

“Anket sonuçları, kadın-erkek arasında ücret eşitsizliğin halen sürdüğünü ortaya koyuyor. Aynı işi yapan erkek gazeteciler kadınlardan daha fazla ücret alıyor ve daha çabuk terfi alıyorlar.”

Karataş, gazetecilik mesleğinde çalışma saatlerinin belirsiz olduğuna bunun da özel hayatı etkilediğine de değinerek şunları kaydetti:

“İş yoğunluğu, fazla mesailer ve stresli çalışma koşulları nedeniyle gazeteci kadınlar iş ve özel hayattaki dengeyi kurmakta zorlanıyor. Yoğun çalışma saatlerinin yanında ev işleri ve çocuk bakımları da kadınlardan bekleniyor. Ancak bu beklenti iş yerlerine onlara karşı ayrımcılığa dönüşüyor.”

‘KADINLAR ÇOCUK SAHİBİ OLDUKTAN SONRA MESLEĞİ BIRAKMAK ZORUNDA KALABİLİYOR’

Ankete katılanların yüzde 87’si çocuk sahibi olmanın meslek hayatını olumsuz etkilediğini belirttiğini dile getiren Karataş, şöyle devam etti:

“Çalışan kadınlar çocuk sahibi olduktan sonra meslek hayatına ara vermek durumunda kaldığını ya da mesleği bırakmak zorunda kaldığını belirtiyor. Devlet ve patronlar tarafından çocuğu olan çalışanlara kreş olanağı sağlanmaması kadınları mesleğin dışına iten önemli etmenlerden biri.”

‘KADINLARIN YÜZDE 53’Ü YÖNETİCİLERDEN ŞİDDET GÖRÜYOR’

Karataş, kadın gazetecilerin çalışma alanlarında sık sık şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Bu şiddetin kimi zaman yöneticiden kimi zaman çalışma arkadaşlarından kimi zamansa polislerden geldiğine dikkat çeken Karataş, şu verileri paylaştı:

“Ankete kadınların yüzde 53’ü yöneticilerden, yüzde 45’i çalışma arkadaşlarından şiddet gördüklerini söyledi. Şiddetin failleri arasında üçüncü sırada ise polis yer alıyor. Gazeteci kadınların yüzde 32’si polisten şiddet gördüğünü ifade ediyor.”

‘ŞİDDET VE CEZASIZLIĞI DA DENEYİMLİYORLAR’

Kadınların çoğunun gazeteci olmalarına rağmen bu şiddeti duyuramadıklarını kaydeden Karataş, “Bu soruyu cevaplayan 154 kadından sadece yüzde 33’ü (52 kadın) yaşadığı şiddeti duyurabildiğini belirtti. Bir taraftan yaptıkları haberlerle cezasızlığı ifşa etmeye çalışırken bir taraftan şiddet ve cezasızlığı kendileri de deneyimliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Karınca