Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Twitter’a erişimin engellemesinin iptali için dava açtı.

Basın ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle 21 Mart 2014 tarihli twitter yasağının kaldırılması için Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne başvuran TGC “Twitter” kullanıcısı olup üyeleriyle olan ilişkilerini ve iletişimini sağladıkları, iptal kararı nedeniyle Twitter hesaplarına ulaşamadıkları vurgulandı.

Dava dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Basın ve İfade Özgürlüğü üç temel ilke üzerinde yükselir. Haberleri Bilme ve habere ulaşma, haber ile fikirleri eleştirme ve yorumlama, haberleri serbestçe yayabilme hakkı.

Bu ilkelerin her olayda ve her seferde aynı anda var olması zorunludur. Bir ilkenin idare tarafından engellenmesi o ülkede basın ve ifade özgürlüğünün zedelendiğinin ve hatta basın özgürlüğünün olmadığının açık kanıtıdır. İdare Twitter’ı hiçbir nesnel kritere tabi olmadan yasaklayarak, keyfilik içinde basın ve ifade özgürlüğünü açıkça ihlal etmiştir.”

Twitter’a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart’ta Bursa mitinginde “Twitter mwitter’ın kökünü kazayacağız” açıklamasından birkaç saat sonra erişim engellenmişti. DNS ve IP engellemesi yapılan siteye hala VPN ya da Tor gibi hizmetler kullanılmadan girilemiyor.