14 Ekim 1979’da, Ordu’nun Fatsa ilçesinde, halkın büyük desteği ve Devrimci Yol’un bağımsız aday göstermesi sonucu, Belediye Başkanı seçilen ve 11 Temmuz’da Fatsa’ya düzenlenen Nokta operasyonu sonucu tutuklanıp 12 Eylül Askeri darbesini cezaevinde karşılayan ve 5 Mayıs 1985 günü Amasya Askeri cezaevinde hayatını kaybeden Terzi Fikri Sönmez, 5 Mayıs 2012 tarihinde mezarı başında yakınları, sevenleri ve mücadele arkadaşları tarafından anıldı.

 

1988 yılından itibaren her yıl, 5 Mayıs tarihinde Terzi Fikri’nin evinin önünde toplanan dostları, bu yıl da yine evin önünde toplanıp, Kabakdağı köyüne giderek Terzi Fikri’yi ziyaret ettiler. Bu yılki anmaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenlerinin temsilcileri de katıldı.

 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Fatsa yerel basınında anma etkinliği için ailesi ve dostları adına ilanlar verilerek, her kesimin anmaya katılımı için çağrı yapıldı. Mezar başında yapılan anmada her hangi bir siyasi örgütü simgeleyen pankart ya da benzer araçların kullanılmaması dikkat çekti. Fikri Sönmez’in arkadaşları bu konuda yıllardır aynı hassasiyetle davrandıklarını ve Terzi Fikri ve mücadelesinin bugün o sürecin ilişiklerinden türeyen hiçbir siyasi hareketin örgütsel şemsiyesine sığdırılamayacak ölçüde değerli olduğunu ifade ettiler.

 

Mezar başında bu yıl birçok insanın Fikri Sönmez’e ve o günlere dair anılarını paylaşması dikkat çekiciydi. Fikri Sönmez’in hem köylüsü olan hem de o dönem mücadele arkadaşlarından olan Hüseyin Uygun’un hoş geldiniz konuşmasıyla başlayan anma, Suat Baysal, 80 öncesi sürecin mücadele döneminden Ahmet Cevat Güney, Ali Rıza Demirci, Fikri Sönmez’in sosyal yaşamındaki birçok anılarına tanık olmuş İsmet Hosaflıoğlu (Maraşal), HDK Samsun Kadın meclisinden Makbule Efe, Devrimci Yol siyasi hareketinin Karadeniz’deki çalışmalarında önemli yeri olan ve Fikri Sönmez’in en yakınında bulunmuş olan Sedat Göçmen ve birçok katılımcının konuşmalarıyla duygulu anlara sahne oldu. Anmaya bu yıl katılamayan Fikri Sönmez’in oğlu Naci Sönmez ve 80 sonrası süreçte hep bulunmuş olan Emin Yaşar’ın yazılı mesajları, anma sırasında EDP Fatsa ilçe Başkanı Taylan Şendur tarafından okundu.

 

Yine 12 Eylül sürecinde, askeri operasyonlar sırasında, 17 yaşında hayatını kaybetmiş olan Ayşe Makar’ın da mezarını ziyaret eden katılımcılar, Ayşe’nin mezar başında da duygulu anlar yaşadılar.

 

Ayşe Makar da Kabakdağı köyünde doğup büyümüş ve genç yaşta devrimci mücadele içinde yer almış olan ve 12 Eylül faşizminin kurşunlarına hedef olmuş genç bir kadın devrimciydi.