AKP’ye yakın gazeteciler ile çok sayıda sosya medya hesabı tarafından 'Teröristler yakalandı' paylaşımları yapılan görüntülerdeki köylüler serbest bırakıldı.

Van’ın Gevaş ilçesinde mantar toplamaktan dönerken gözaltına alınan ve işkenceye uğradıklarına dair fotoğrafları yayımlanan yurttaşlar, serbest bırakıldı. Konu Meclis gündemine taşınırken, AKP’ye yakın kişilere ait bu hesaplardan da özür tweetleri atıldı.

9 Haziran’da gözaltına alınan ve işkenceye uğradığı fotoğrafları sosyal medyadan servis edilen 3 yurttaştan İpekyolu ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde oturan 3 çocuk babası Cemal Aslan’ın maruz kaldığı işkence sonucu burnunun kırıldığı ve bir kulağının zarının patladığı belirtildi. Yurttaşların işkence edilmiş fotoğrafları sosyal medyada AKP’ye yakın hesaplar tarafından da teşhir edilmiş, ‘terörist’ denilmişti.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Fatih Tezcan da fotoğrafları paylaşarak, “Van Gevaş Emniyet Müdürlüğü’ne roket atan şahıs yakalandı. Bırakın kendimi öldüreyim diye ağlayıp kafasını duvarlara vururken görüyorsunuz” şeklinde twit atmıştı. Tezcan, daha sonra attığı bu tweeti alıntılayarak, “Bu insanların terörist değil, masum siviller olduğu anlaşıldı ve serbest bırakıldılar. Bu yanlış bize yakışmadı. Kendilerinden özür dilerim” şeklinde bir paylaşım attı. Yapılan işkenceye tepkiler artarken, köylülerin suçsuz olduğu anlaşılınca serbest bırakılmasının ardından çok sayıda hesap da paylaştığı fotoğrafları sildi.

NE OLMUŞTU?

Van’ın Gevaş ilçesinde 9 Haziran akşamı Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik roketatarlı saldırı düzenlendi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, civarda operasyon başlatılmıştı. Operasyon çerçevesinde 3 kişi gözaltına alındığı haberleri sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla anlaşıldı. Bahse konu yurttaşlar mantar toplamaktan döndüklerini söylemelerine rağmen işkenceye maruz kaldı. Günler sonra yurttaşların suçsuz oldukları anlaşıldı.

Van Valiliği ise gözaltına alındıklarında skandal bir açıklama yapmıştı. Açıklamada,“İlimiz Gevaş ilçesinde, 9 Haziran 2017 günü saat 19.34’te İlçe Emniyet Amirliğine yönelik silahlı saldırıda bölücü terör örgütü mensuplarınca 2 adet roket atılmış, İlçe Emniyet Amirliği ile aynı bölgede düzenlenen toplu iftar programı sırasında gerçekleşen saldırıda, herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmamıştır. Şahısların yakalanması amacıyla yapılan çalışmalarda ilçenin Selimiye Mahallesi Bediuzzaman Camii yakınlarında içerisinde bulundukları 56 XX XXX plakalı araçta 3 şahıs yakalanmış, yapılan ilk sorgulamada saldırıyı gerçekleştirdiklerini itiraf etmişlerdir. Olayın detaylarıyla aydınlatılması çalışmaları ve tahkikat devam etmektedir” denilmişti.

MECLİS’E TAŞINDI

Öte yandan 3 yurttaşın gözaltına alınıp, işkence görmesi Meclis gündemine taşındı.

Van Milletvekili Nadir Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Yıldırım, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“Köylüleri, bakanlığınıza bağlı hangi birim ve bu birime bağlı kişiler gözaltına almıştır? Bu kişilerin isimleri nedir? Paylaşılan fotoğraflardan gözaltına alınan köylülere işkence yapıldığı görülmektedir. Bu işkence vahşetini gerçekleştirenler kimlerdir? Bir soruşturma var mıdır? Yok ise başlatılması planlanmakta mıdır? Sosyal medya hesapları ile ilgili binlerce insanın gözaltına alındığı bu dönemde, Fatih Tezcan isimli şahsa ait sosyal medya hesabındaki paylaşımı ile ilgili bakanlığınızın başlattığı herhangi bir soruşturma var mıdır? Yok ise açılması düşünülmekte midir? Bu kişi hangi kurum ya da kişiler adına hizmet etmektedir? Söz konusu fotoğrafları hangi kişi ya da kurumlar aracılığıyla elde etmiştir?

Bu işkence olayı toplumun vicdanında ağır bir yara açmıştır. Bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı kurumlar neredeyse her gün ağır hak ihlallerinin doğrudan faili olarak gündeme gelmektedir. Sorumluluk alıp istifa etmenin bir erdem olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ne zaman istifa etmeyi düşünüyorsunuz?”