Gazeteci-yazar Ece Temelkuran, Almanya'nın Essen kentinde katıldığı okuma akşamında Türkiye'deki siyasal gelişmeleri değerlendirerek AKP iktidarını eleştirdi. Temelkuran, “Belki farkında değiliz ya da kabullenmek istemiyoruz ama bütün hayatımız Kürt savaşının etrafında dönüyor” dedi.

Her yıl Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nin(NRW) Ruhr bölgesinde yapılan Ruhr Kitap Fuarı bu yıl da 19-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. Türkiye'den birçok yazar, gazeteci ve şairin konuk olduğu fuarda dün akşam gazeteci-yazar Ece Temelkuran son kitabı olan "Düğümlere Üfleyen Kadınlar" ile okuyucularıyla buluştu. Essen'de bulunan Grillo-Theater'da yapılan okuma akşamına katılan Temelkuran kitabından pasajlar okudu. Temelkuran, gazetecilik ile roman yazarlığı üzerine de durarak "Gazetecilik daha sınırlı edebiyat-roman ise daha yaratıcıdır. Edebiyat ruhun özgürlüğüdür" diyerek neden roman yazdığını anlattı.

"GEZİ, İSTANBUL'UN DUBAİLEŞMESİNE KARŞI İSYAN"

Türkiye'de yaşanan siyasal gelişmelere de değinen Ece Temelkuran, Gezi olaylarının İstanbul'un Dubaileşmesine karşı bir isyan ve yeter olduğunu söyledi. Temelkuran Gezi'nin, AKP iktidarına karış bir isyan olduğunu belirterek "Birçok kişi gaz yedi baskı gördü. Çocuklar öldü. Ama kimse vazgeçmedi. Bu çok önemli bir dayanışmaydı. Gençler çıkıp 3 ağaç için isyan etti. Kendi özgürlükleri için mücadele etti. Bu ne kadar devam edilir bilinmez ama toplum olarak unutkan bir toplumuz. Bu gelenek de 1915 yılında Ermeni Katliamından beri var. Biz birçok olayı unuttuk. Bunu da unutur muyuz? Bilmiyorum. Ama şu da bir gerçek ki unutmak bir şeyi yok saymaz. Onun için yaşanan hiç bir gelişme geri döndürülemez. Gezi de öyle bir şeydir. Bu da iktidarı korkutuyor" diye konuştu.

"BÜTÜN HAYATIMIZ KÜRT SAVAŞININ ETRAFINDA"

Bir dinleyicinin "30 yıllık Kürt savaşının romanı neden yazılmıyor?" sorusuna Ece Temelkuran "Belki farkında değiliz ya da kabullenmek istemiyoruz ama bütün hayatımız Kürt savaşının etrafında dönüyor" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda Türkiye'de Roman film müzik olmak üzere birçok edebi eserde bu sorun işleniliyor. Her ne kadar birçok eserde bu Kürt sorunu diye adlandırılmasa da bundan bahsediliyor."

Ece Temelkuran Türkiye'de insanların hiçleştirildiğini belirterek yaşamın bir çok alanında görüldüğünü söyledi. (ANF)