Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan siyasi tutuklular, giderek artan hak ihlallerine karşı açlık grevine başladı.  16 tutuklu, talepleri karşılanıncaya kadar açlık grevi eylemini sürdüreceklerini bildirdi.

ANF'deki habere göre; aileleri aracılığı ile yaptıkları açıklamada, cezaevinde hiç bir taleplerinin karşılanmadığını belirten tutuklular, cezaevinde çıplak aramanın dayatıldığını, ani baskınlar yapılıp zorla koğuş değiştirildiğinin ve rutin koğuş değiştirme taleplerinin yerine getirilmediğini kaydetti.

Odalarda bulunan bütün materyallere de cezaevi idaresi tarafından el konulduğu tepkisinde bulunan tutuklular, dışarıya gönderilmek istenen dilekçe, kitap, mektup gibi şeylerin ise geri gönderildiğini, hatta kimi zaman gönderilmeyip el konulduğunu aktardı.

Tekirdağ'a sürgün gönderilen tutukluların yanlarında getirdikleri eşyalarının üzerinden 3 ay geçmesine rağmen henüz verilmediğini belirten tutsaklar, gelen arkadaşlarına eşya vermek isteyen tutuklular cezaevi idaresi tarafından idareye eşyalar hibe edilmeden verilmeyeceğinin söylendiğini kaydetti.

KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİNE TEHDİTLE YANIT

Cezaevi idaresi tarafından haklarında açılan davalara ilişkin İnfaz Savcılığı'na Kürtçe savunma vermek istediklerinde, cezaevi idaresi tarafından tehdit edildiklerini belirten tutuklular, idarenin kendilerini Kürtçe savunma hakkından vazgeçirmeye çalıştığını belirtti. Bu baskıların kaldırılması doğrultusunda hazırlamış oldukları 22 maddelik taleplerini Adalet Bakanlığı, İHD, Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve Cumhurbaşkanlığı'na göndererek, süresiz-dönüşümsüz açlık grevini başlattıklarını bildiren tutuklular, talepleri kabul edilmeyene kadar açlık grevine devam edeceklerini kaydetti.

ARALARINDA HASTA TUTUKLULAR DA VAR

Aralarında hasta tutukluların da bulunduğu, açlık grevine giren 16 siyasi tutsağın isimleri ise şunlar: Atilla Coşkunöz, Abdullatif Sönmez, İsmet Faruk, Mazlum Dilek, Rıfat Aslan, Kamuran Parlak, Serkan Göksu, Refik Sunar, Murat Ertunç, Hatip Sek, Lokman Akbaba, Hayrettin Beştaş, Erhan Özel, Serdar Aslan, Seyithan Akdeniz, Mehmet Dursun.

HAK İHLALLERİ MERKEZİ, TEKİRDAĞ CEZAEVİ

Tekirdağ'daki cezaevleri sık sık hak ihlalleri ile gündeme geliyor.  Doğu'daki cezaevlerinden sürgün edilen tutukluların ağırlıkta olduğu Tekirdağ F Tipi kapalı cezaevinde Aralık ayında PKK’li tutuklular tarafından süresiz açlık grevi eylemi gerçekleştirilmişti. Bunun üzerine baskı ve işkencelerin son bulacağı yönünde cezaevi idaresi tarafından sözler verildi. Ancak Tekirdağ F Tipi cezaevi idaresinin baskı ve işkencelerin dozajını her geçen gün daha da arttırdığı yönünde bilgiler gelmeye devam ediyor.