Tekirdağ F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde "Örgüt üyesi olmak" suçlaması ile 5 yıl tutuklu kalan ve 15 gün önce serbest kalan Aydın Ağlar, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini anlattı. Cezaevinde tutuklu kaldığı 5 yıllık süre içinde hem gardiyan hem de cezaevi yönetimi tarafından sayısızca haksız uygulamaya maruz kaldıklarını ifade eden Ağlar, uygulamaların "A Takımı" denilen bir grup tarafından yapıldığını belirtti.

'ARKADAŞLARIMIZA SÜNGERLİ ODADA ŞİKENCE YAPILIYORDU'

Dicle Haber Ajansı'ndan Mehmet Şimşek'in Yüksekova Haber'deki haberine göre, Cezaevinde bir ay içinde 5-6 defa keyfi aramaların olduğunu aktaran Ağlar, aramalar esnasında arkadaşlarının gardiyanlar tarafından fiziki saldırıya uğradığını belirtti. Cezaevinde aramaların birinci ve ikinci müdürün talimatıyla yapıldığını aktaran Ağlar, şunları söyledi:

"Bütün odalarda her ay defalarca arama yapılıyordu. Aramalar esnasında arkadaşlarımızın yazdığı el yazıları, özel notlarına el konuluyordu. Aramalar her geçen gün daha da yoğunlaşarak devam ediyordu. Disiplin cezalarına maruz kalan arkadaşlarımıza süngerli odada işkence yapılıyordu. Cezaevinde verilen yemekler yenilecek durumda değildi. Yemekler soğuk ve içindeki yağlar tamamen donduktan sonra dağıtılıyordu. Verilen yemekler, çoğu zaman yenilmeyecek durumda olduğu için kantinde alışveriş yapıyorduk. Ancak kantinde de istediğimiz ürünler bize verilmiyordu. Farklı bir ürün getirip, çok yüksek fiyata veriyorlardı."

'TÜM BAŞVURULARIMIZ SONUÇSUZ KALDI'

Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini belirten dilekçeler yazdıklarına ifade eden Ağlar, hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Cezaevine bazen müfettişlerin geldiğini aktaran Ağlar, "Müfettişler yaptıkları denetimler sırasında resmen dalga geçiyorlardı. Bize 'Sizi buraya yaşatmak için getirmedik' diyorlardı. Örneğin ben tutuklu kaldığım 5 yılda sadece 2 ay aile ve arkadaş görüş haklarımı kullandım. Çünkü sürekli disiplin cezalarına maruz kalıyordum. Disiplin cezalarının nedeni de koğuşta arkadaşlarımız ile saz çalıp, söylediğimiz türkülerdi" dedi.

'AĞIR HASTA TUTUKLULAR CEZAEVİNDE KALIYOR'

Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle tutukluların sağlık sorunlarının gün geçtikçe ağırlaştığını dile getiren Ağlar, muayene için revire gittiklerinde sadece ağrı kesici ilaçların verildiğini söyledi. Verilen ağrı kesicilerin başka hastalıklara neden olduğuna işaret eden Ağlar, tedaviler sonuç vermediği için arkadaşlarının mecburi olarak hastanelere sevk edildiğini söyledi. Ağlar, "Ancak hastanede de arkadaşlarımıza kelepçeli muayene dayatıldığı için arkadaşlarımız tedavi olmadan geri getiriliyorlardı. Çok sayıda arkadaşımız mide rahatsızlığı nedeniyle ağır hasta durumundadır. Son dönemde hasta tutsakların tahliye edilmesi için çıkartılan bir yasa olmasına rağmen Tekirdağ'da yasa işlemiyordu. Oradaki her şey keyfi olarak sürüyordu. Bu uygulamaları yetkili kurumlara ulaştırmak için yazdığımız dilekçe veya mektuplara da el konuluyordu. Yapılan bu haksız uygulamalar derhal son bulmalıdır. Orada sağlık durumu çok kötü olan arkadaşlarımız var. Onların derhal tahliye edilmesi gerekiyor" dedi.

Ağlar'ın anlatımlarına ilişkin görüştüğümüz cezaevi yetkilileri, iddiaların asılsız olduğunu savundu.