Tekirdağ Cezaevi’nde tutuklulara yönelik yapılan hak ihlalleri, baskı ve işkence haberleri artarak gelmeye devam ediyor. En son yaşanan iki olay, işkencelerin akıl almaz boyutlara ulaştığını gösteriyor.

 

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde kalan siyasi tutsaklardan Barış Şahbudak’ın sürekli giydiği ve yıkama sonucu aşınan t-shirtünün üzerindeki ‘BİKKE’ yazısındaki ‘B’ harfini ‘P’ olarak okuyan cezaevi yönetimi, ‘örgüt propagandası yapıyor’ gerekçesiyle Şahbudak’a 20 günlük hücre cezası verdi. Şahbudak’ın avukatı Hüseyin Boğatekin, olayı şöyle anlattı: Müvekkilim Barış Şahbudak, maddi durumu iyi değil, sürekli aynı t-shirtü yıkayıp yıkayıp giymek zorunda. Ve ne tesadüftür ki t-shirtün ön kısmında ‘BİKKE’ yazısı var. T-shirt sürekli yıkandığı için üzerindeki yazıda diğer harfler gibi ‘’B’ harfi de aşınmış. Cezaevi yönetimi de ‘B’yi ‘P’ görüp ‘PİKKE’ olarak okumuş ve müvekkilime ‘örgüt propagandası yapıyor’ iddiasıyla 1’den 20 güne kadar hücre cezası vermiş. Cezaya itiraz etmek isteyen müvekkili Şahbudak’ın dilekçe hakkı da engellendiği için de itirazın yapılıp yapılmadığını bile bilmediklerini bildirdi.

 

Bir diğer çarpıcı olay da İlhami Özağır’ın başına gelen. Boğatekin ‘İlhami Özağır cezaevine girmeden önce rahatsızlığından dolayı bacağına platin yerleştirilmiş. Buna dair doktor raporları mevcut. Ancak şimdi cezaevinde ve her giriş-çıkışta x-ray cihazı metal alarmı verdiği için müvekkilim her seferinde çıplak arama işkencesine maruz kalıyor. Artık bu işkenceye dayanamadığını ve sakat kalma pahasına cezaevi doktoruna bacağındaki platinin çıkarılması için başvuruda bulundu. Şimdi sonucunu bekliyoruz” diyor.

 

Son dönemde cezaevindeki baskıların dayanılmaz boyutlara ulaştığı belirten avukat Boğatekin, tutuklu ve hükümlülerin yasalarla belirlenen bir çok hakkının cezaevi yönetimi tarafından ihlal edildiğini, bunların başında da sohbet hakkı, iç-dış posta hakkı, dilekçe hakkı gibi haklar olduğunu söyledi. Tutuklulara cezaevi girişinde uygulanan çıplak aramanın ise artık olağan hale getirildiğini belirtti. (ANF)