Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2011’de Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda cinsel istismara uğrayan F.G. isimli mahkûmun ikaz butonuna basmadığı gerekçesiyle ceza infaz kurumu personeli hakkında ceza verilmesine yer olmadığını savundu.

Bozdağ, tecavüz eden mahkumlardan birine 4 gün, diğerine ise 1 gün odaya kapatma cezası verildiğini belirtti. Bozdağ, mağdurun olaya karışan iki tutukluyla “fiziki yapılarının benzer olduğu”nu, her an görevlilere söyleme fırsatı bulunduğunu ifade ederek, idarenin kusur ve ihmalinin bulunmadığını ileri sürdü.

Meriç Tafolar'ın Milliyet'te yer alan haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın 2011’de Maltepe cezaevi’nde cinsel istismara uğrayan 17 yaşındaki tutuklunun durumuna ilişkin verdiği soru önergesini yanıtlayan Bozdağ, şunları kaydetti:

“Soru önergesine konu olayda adı geçen tutuklu mağdurun, 29 Aralık 2010 tarihinde kuruma teslim alındığı, gözlem ve sınıflandırmaya tabi tutularak ertesi gün idare ve gözlem kurulu kararıyla durumuna uygun odaya yerleştirildiği bildirilmiştir. Kurumda güvenlik kamera sisteminin bulunduğu, kurumdaki hükümlü ve tutukluların koğuşlarının ortak kullanım alanlarının 24 saat izlendiği ancak, havalandırma bahçeleri, tutukluların yataklarının bulunduğu odaları ile tuvalet ve banyolarda kamera olmadığı, acil durumlarda görevlilere ulaşmak için odada ikaz butonunun bulunduğu, odalarda kalan tutukluların butona basarak görevlileri haberdar etme imkânının olduğu bildirilmiştir.

Bozdağ’ın yanıtını değerlendiren Veli Ağbaba, “Hürriyetlerinden yoksun bir şekilde cezaevlerinde tutulan mahpusların, barınma, sağlık ve güvenlik gibi ihtiyaçlarından doğrudan sorumlu bulunan cezaevi idaresi bu olayda doğrudan sorumlu ve kusurludur. Bu tam bir skandaldır. Bu tip suçların cezaevinde meydana gelmesini önleyecek olan cezaevi yönetiminin kendisidir. Bakanlık dört duvar arasında cezalarını çekmekte olan bireylerin güvenliğini koruyamayacaksa, bu bireyleri kim, nasıl koruyacak?” diye konuştu.