AKP’nin 'tecavüz' faillerini mağdurla evlenmeleri karşılığı hapis cezasından ‘kurtaran’ yasa tasarısı dünya basınında geniş yer buldu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, düzenlemenin kitlesel protestolara yol açacağı yorumunu yaptı.

BBC: PROTESTOLARI ATEŞLEYEBİLİR

Yasanın Türkiye’yi laiklerle muhafazakârlar arasındaki ‘geleneksel fay hattı’ndan böldüğünü yazan BBC, geniş çaplı muhalefet bulunduğuna, birçoklarına göre ‘erkeklerin bu düzenlemeyle tecavüz için cesaretlendirildiğine’ dikkat çekti. BBC, “Salı günkü oylama kitlesel protestoları ateşleyebilir” ifadesini kullandı.

THE GUARDIAN: ERDOĞAN’IN KIZININ DERNEĞİ BİLE TEPKİLİ

The Guardian ise haberinde tasarının tecavüzcüleri ‘akladığını’ belirterek, “Muhalefet, ünlüler ve hatta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızının yöneticisi olduğu bir dernek bile endişeli” diye yazdı.

TELEGRAPH: ERKEK KURTULURKEN ÇOCUK ‘HAPSE ATILACAK’

Daily Telegraph haberinde, CHP’li Ömer Süha Aldan’ın şu sözlerine yer verdi: “50-60 yaşında bir adam 11 yaşındaki bir kız çocuğunun ırzına geçtikten sonra yıllar geçip evlendiğinde bunun cezasını çekmek zorunda. Ona evlenme dolayısıyla cezasızlık hakkı verirseniz kızcağız ömür boyu hapse mahkum olmuş olur.”

AP: ‘İSTİSMARI NORMAL GÖREN ZİHNİYET’

Amerikan gazetelerinde yayımlanan AP ajansının geçtiği haberdeyse, geçen hafta kapatılan Gündem Çocuk derneğinden Mehmet Onur Yılmaz’ın şu sözlerine yer verildi: “Çocuk yaşta evliliğinin cinsel istismar olduğunu kabul eden bir anlayış olsaydı, böyle bir uyarı gündeme bile getirilmezdi. Bu durum, meseleye, evliliği istismar sorununa çözüm olarak gören evlililik odaklı, muhafazakâr çerçeveden bakılmasından kaynaklanıyor.”

İRAN KANALI: SON DERECE TARTIŞMALI

İran televizyonu Press TV’nin sitesinde, yasa girişimi ‘son derece tartışmalı’ olarak nitelendi ve geniş çaplı tepki geldiğine dikkat çekildi. 

KAYNAK: gazeteduvar.com.tr