HDP Batman İl Örgütü tarafından düzenlenen eylem ve etkinliklere katılanlara “fiziki mesafeye uymadıkları ve maske takmadıkları” gerekçesiyle şimdiye kadar 1 milyon TL para cezası kesildi.

Koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan sonra İçişleri Bakanlığı’nın önlem amacıyla yayınladığı "Fiziki mesafeye" ve "Maske takma" genelgesi muhalefetin sesini kısma aracına dönüştü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticilerin yaptığı tüm eylem etkinliklerde, söz konusu genelgeye muhalefet gerekçesiyle para cezası kesiliyor. HDP Batman İl Örgütü tarafından düzenlenen eylem ve etkinliklere katılanlara yönelik bugüne kadar bir milyon TL'ye yakın idari para cezası kesildi. İl yöneticilerinin çoğunun en az 10 ceza makbuzu bulunurken, sadece HPD Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan’a fiziki mesafe ve maske bahanesiyle 17 ayrı ceza kesildi. 

MUSA ORHAN PROTESTOSUNA CEZA 

Uzman Çavuş Musa Orhan'ın Beşiri ilçesinde İpek Er’e tecavüz ederek intihara sürüklemesinin ardından Atatürk Parkı’nda yapılan açıklamaya katıldıkları gerekçesiyle 18 kişiye 900 TL’den toplam 16 bin 200 TL fiziki mesafe cezası kesildi. 

Bunun yanı sıra kayyım protestoları, il binası önündeki basın açıklamaları, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılan etkinliklerde de para cezası kesildi. Kesilen 3 bin 150 ve 900 TL arasında değişen cezaların tahsili için de baskı yapılıyor. Haklarında para cezası kesilenler yaşananları anlattı. 

‘PANDEMİ FIRSATA ÇEVİRİLİYOR’

HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulplu, demokratik taleplerini dile getirdiklerinde polisin yoğun ablukası ile karşı karşıya kaldıklarını ve kimi zaman gözaltına alındıklarını belirterek, bununla yetinmeyen kolluk görevlerinin bu sefer pandemiyi bahane ederek, haklarında para cezalarını kestiğini söyledi. 

97 KEZ CEZA KESİLDİ 

Şimdiye kadar kendilerine 97 kez para cezası kesildiğini kaydeden Kulplu, “Her seferinden ya 10 ya da 15 kişiye ceza kesiliyor. Kimine 7, kimine ise 16 kez ceza kesilmiş durumda. 97 kez toplu olarak para cezaları kesildi. Bize kesilen para cezaları yaklaşık 1 milyona TL'dir. Kesilen cezaların çoğu fiziki mesafe bahana ediliyor ve 3 bin ile 900 TL arasında değişen para cezaları var” diye belirtti.  

İTİRAZDA BULUNULDU
 
Kesilen cezalara karşı itirazda bulunduklarını kaydeden Kulplu, yapılan itirazların henüz sonuçlanmadığını söyledi. Kulplu, "Bize sadece hakkınızda şu kadar para cezası kesildi diye bir kağıt geliyor” dedi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI DELİL SAYILDI

Para cezası alanlardan biri de HDP İl Yöneticisi Murat Kılıç, “HDP’ye üye ol”  çalışması yürütürken çekilen görüntülerin HDP Batman İl Örgütü’nün sosyal medya hesabından paylaşmasının delil olarak sayıldığını ve kendisine fiziki mesafe gerekçe gösterilerek para cezası kesildiğini söyledi. Kılıç, “Polis bizim sosyal medya hesabımızdaki fotoğrafları delil olarak saydı ve ceza verdi. Kentte bulunan diğer partiler toplantı ve basın açıklaması yapıyor. Ancak onlara herhangi bir ceza kesilmiyor. Bizim aldığımız her nefese bile neredeyse ceza kesmişler” diye konuştu. 

17 KEZ PANDEMİ CEZASI KESİLDİ

Kendisine 17 kez para cezası kesildiğini anlatan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan ise, katıldıkları eylemlerde sosyal mesafe gerekçe gösterilerek, haklarında ceza kesildiğini söyledi. Doğan, "Yaşanan olayların sorumlularına ceza vermek yerine bizim katıldığımız protesto eylemlerine maske, sosyal mesafe bahane ederek, para cezaları kesiliyor" dedi. 

Kaynak: MA