Türkiye Barolar Birliği, Berkin Elvan'ın dosyasına bakan savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında DHKC militanlarınca rehin alınması ve sonrasındaki kanlı operasyon üzerine adliyedeki güvenlik önlemlerinin gerekçe gösterilerek avukatların hedef almasına tepki gösterdi. Yaptığı açıklamada, adliyelerde, hakim ve savcılara hangi tedbirler uygulanıyorsa, avukatlara da aynı tedbirlerin uygulanmasını isteyen TBB, şunları dile getirdi:

"AVUKAT, HAKİM VE SAVCILARLA BİRLİKTE YARGININ KURUCU UNSURUDUR"

"31 Mart 2015 Pazartesi günü İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan korkunç olaydan duyduğumuz büyük üzüntüyü kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu olayın hemen ardından, konunun avukatlarla hiç bir ilgisinin olmamasına rağmen, avukatları hedef alır şekilde geliştirilmesini şiddetle kınıyoruz. Son derece manidar bu algı operasyonun amacının, vatandaşlarımızı avukat güvencesinden mahrum bırakmak olduğunu görüyoruz.

Adliyelerdeki güvenlik açığının sebebi olarak avukatlar gösterilemez; avukatlara potansiyel suçlu muamelesi yapılamaz. Adliyeler, avukatların da iş yerleridir. Dolayısıyla güvenliğin sağlanmasını bizler de talep ediyoruz. Avukat, hakim ve savcılarla birlikte yargının kurucu unsurudur. Bu itibarla adliyelere girişte hakim ve savcılara hangi tedbirler uygulanıyorsa, avukatlar bunların dışında hiçbir işleme tabi tutulamaz. Avukatlara, meslek itibarını zedeleyici, meslek sırrına zarar veren, baskı ve yıldırma amaçlı hiçbir muamele yapılamaz."

GİRİŞİMLERDE BULUNACAKLAR

Açıklamada, konuya ilişkin olarak HSYK ve Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacağı belirtilerek, "Adliyelerin güvenlik zaafı, akıl ve hukuk dışı dayatmalarla değil, baro başkanları, başsavcılar ve adalet komisyonu başkanlarının bir araya gelmesiyle oluşacak ortak akılla çözülebilir. Türkiye Barolar Birliği de bu konuda HSYK ve Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacaktır," da denildi.