Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, “Tatar’ından kurtardık, beterine rastladık” diyen Başbakan Binali Yıldırım’ın sözlerini ‘üzüntü ve kırgınlıkla’ karşıladıklarını bildirdi.

Yıldırım, 26 Ocak’ta Adli Veri Bankası tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, ‘FETÖ’nün 2010 referandumundan sonra, yargıyı ‘kendi kirli emelleri doğrultusunda’ kullandığını belirterek, “Bir tehlikeyi bertaraf ederken farkında olmadan farkında olmadan başka bir tehlikenin kapımızı çaldığının farkına varamadık. Tatar’ından kurtardık, beterine rastladık” demişti.

‘KAYBEDECEK BAŞKA VATANIMIZ YOK" 

Yıldırım’ın bu açıklaması, Kırım Tatarlarının tepkisini çekti.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, yurtları Kırım’ın işgalinin ardından Rusya tarafından yapılanları hatırlatarak, “Anadolu’yu Hak Toprak bilen Kırım Tatarları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne ve dahi geleceğinde devletinin ve milletinin hizmetinde, milletin birliğinin kaynaştırıcı unsuru ve devletin bekası için hizmetlerine devam edecektir. Vatan kaybetmenin ne demek olduğunu çok iyi bilen Kırım Tatarları için kaybedecek bir başka vatan asla olamaz” ifadelerini kullandı.

Platform, Yıldırım’ın kullandığı deyimin, Anadolu’nun Moğol istilasından sonra Osmanlı hâkimiyetine geçişini eleştiren bir söz olduğunu ifade ederek, “Tatar’ından kurtardık, beterine rastladık” sözünün

Tatarlar tarafından ‘üzüntü ve kırgınlıkla’ karşılandığını bildirdi.

Tatarlar, Rusya’nın işgal ettiği Kırım’daki insan hakları ihlalleri ve insanlığa karşı işlenen suçlara karşı, kendilerine destek açıklamaları yapılmasını da istedi.

"TATAR'I GİTTİ BETERİ GELDİ"

Yıldırım, AKP’nin 16 Ağustos 2016’daki grup toplantısında da “Tatarı gitti beteri geldi” sözünü kullanmıştı.

Kırımlı Tatarlar, bunun üzerine Yıldırım’ın ‘sözlerini düzeltmesini’ istemişti.