Gazeteci Fehim Taştekin, AKP'nin özellikle son dönemde derinleştirerek dillendirdiği, "PKK eşittir YPG" söylemine dikkati çekerek, bu söylemin tehlikeli olduğunu belirtti ve "İçeride HDP’yi, Kürt hareketini mahkum etmek için geliştirdikleri bu taktik, hem bölgesel olarak meseleyi işin içinden çıkılamaz hale sokuyor, hem de içerideki krizi yönetemez hale geliyorlar,” dedi. Taştekin, IŞİD'in elinde hali hazırda iki kapının kaldığını ve bunların da Türkiye tarafında olduğunu da belirtti. Taştekin, YPG'nin olası Rakka operayonu ilişkin olarak da, "Eğer Rakka düşerse, geri kalanı çok kolay. Cerablus’taki yapı kendiliğinden bile dağılabilir," yorumunda bulundu.

İMC TV'deki “Sınırsız” programında konuşan Fehim Taştekin'in Ankara Katliamı'ndan Türkiye'nin Suriye politikasına, yine Türkiye'nin YPG'ye yönelik tehditkar tutumuna ilişkin açıklamaları şöyle:

“MÜCAHİT GRUPLARIN TÜRKİYE’DE BAĞLANTILARI OLUŞTU”

“Türkiye, Suriye’de ne yaptı ve sonuçta ortaya ne çıktı? Çok sayıda silahlı grup Türkiye sınırlarından beslendi. Bu bir devlet politikası olarak, başka ortaklarla birlikte yürütüldü ve bu da Türkiye’yi Pakistanlaştırdı. Bu ne demek? Pakistan zamanında ABD ile birlikte Afganistan’da operasyonlar yürütmüştü, orada da önce küresel mücahitler nesli ve Taliban ortaya çıktı. Ancak sonra beslenen bu örgütler kendi sahibini vurmaya başladı. Türkiye üzerinden de çok sayıda örgüt beslendi ve Suriye sınırları içerisinde bir savaş deneyimi edindiler. Bu grupların sadece Suriye’de değil, Türkiye’de de bağlantıları oluştu. Bu noktadan sonra –eğer oradaki hikaye biterse- Türkiye bunlarla karşı karşıya kalacak. Bu iki tehlike arz ediyor: Türkiye’nin bunlarla ilişkisi bittiğinde bu silahlar Türkiye’yi vuracak, bu gruplarla bağlantılı hücre yapılanmaları Türkiye’nin iç siyasi hesaplaşmalarında kullanılacak. Asıl tehlikeli olan da bu ikinci tehdit. Birinci tehdit bir devlet politikası ile engellenebilir, ama ikincisi güvenlik-istihbarat zafiyetini oluşturacak ve Ankara benzeri saldırıların tekrarlanması ihtimali de artacaktır.”

“RAKKA DÜŞERSE CERABLUS KENDİLİĞİNDEN DAĞILABİLİR”

“Kürtler Rusya açısından önemli bir müttefik olabilir, görüşüyorlar da. ABD’nin de sahada tek güvendiği unsur Kürtler. Kürtler bir rekabet  unsuru haline geldiği için ABD hemen onları öne çıkardı ve bunu yaparken de Türkiye’yi çok kızdırmamak için bir formül üretti. O formül de Araplarla birlikte bir koalisyon ve burada çıkan yeni örgüte yardım ettiğini söylüyor. Ama YPG orada pilot güçtür.

“Haseke’ye silahlar bırakıldı. Plan şudur: Oradan IŞİD’in merkezi olan Rakka’ya gidilecek ve sonra da ertelenmiş bir plan olan Cerablus’a gidilecek.

“IŞİD’İN ELİNDE İKİ KAPI VAR”

“IŞİD’in elinde uluslararası alana açıldığı iki kapı var; birisi Cerablus, birisi de Antakya’ya doğru olan. Burada Türkiye destekli muhaliflerin elinde çok dar bir geçit kaldı.

“Eğer Rakka düşerse, geri kalanı çok kolay. Cerablus’taki yapı kendiliğinden bile dağılabilir, ama orada Türkiye’nin itirazları var. Caydırıcı etkisi de var.

AKP’NİN “PKK EŞİTTİR YPG” SÖYLEMİ

“Bu eşitlemeyi sürekli ve tehlikeli bir şekilde yapıyorlar. IŞİD’den daha tehlikeli olduğunu söylüyorlar ve bunun oluşturduğu algının tehlikesini de düşünmüyorlar. İçeride HDP’yi, Kürt hareketini mahkum etmek için geliştirdikleri bu taktik, hem bölgesel olarak meseleyi işin içinden çıkılamaz hale sokuyor, hem de içerideki krizi yönetemez hale geliyorlar.

TÜRKİYE’NİN YPG’YE TEHDİDİ

“Başka bir ülkeye, başka bir coğrafyaya müdahale ettiğinizde orada bir direniş cephesi oluşur. Bu sadece PYD değildir. PYD oradaki özerklik hareketinin en önemli siyasi aktörüdür ama her şey değildir. YPG çok geniş bir konseptin savunma gücüdür. Sizin oradaki vurduğunuz, vuracağınız, tehdit ettiğiniz şey tek bir parti değildir. Dolayısıyla daha geniş yankıları olacaktır.”