Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 19 ilde yaklaşık 145 bin seçmenin taşınmasına yol açan sandık taşıma kararlarını yetersiz bulan valiliklerden çok sayıda itiraz başvurusu yapıldı.

YSK bu itirazların bir kısmını daha kabul etti ve taşınacak seçmen sayısı 170 bine yaklaştı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Valilik ve seçim kurullarından güvenlik gerekçe gösterilerek yapılan sandık taşıma taleplerini il il ayrıntılarıyla ele aldıklarını, 19 ilde 144 bin seçmenin taşınmasına yol açacak karar verdiklerini duyurdu.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, YSK taşıma kararlarını alırken seçmen sayısı ve mesafe durumunu göz önüne alarak değerlendirme yaptı.

Kararlarda azami olarak seçmenlerin yürüyebileceği 5 kilometre esas alındı. Bunun üzerindeki talepler geri çevrildi. Yine seçmen sayısı yüksek sandıkların taşınmasına da izin çıkmadı.

YSK’nın aldığı bu karara hem HDP’den hem de sandık taşıma talebinde bulunan valiliklerden itiraz geldi. HDP taşıma kararlarının seçmenin sandığa gitme oranını düşüreceğini belirterek kaldırılmasını talep ederken, valilik başvuruları doğrultusunda arttırılmasını talep etti.

20 BİN SEÇMEN DAHA TAŞINACAK

Yüksek Seçim Kurulu bu itirazları değerlendirdi. Edinilen bilgiye göre valiliklerin itirazlarının bir kısmı daha kabul edildi.

Tam sayı verilmezken taşıma kararı verilen sandık sayısının arttığı, bu çerçevede taşınacak sandıklarda oy kullanacak seçmen sayısının da 145 binden 165 binin üzerine çıktığı öğrenildi.

SANDIK TAŞIMA KARARI AYM’DE

Anayasa Mahkemesi sandıkların Valiliklerin talepleri doğrultusunda taşınmasına yol açan kanunun iptali için CHP’nin yaptığı başvuruyu bugün esastan görüşecek.