Eski özel timciler Ayhan Çarkın ve Ercan Ersoy’un tutuklanmasına neden olan soruşturmada, kaçırılıp öldürülen MİT muhbiri Tarık Ümit dosyası yeniden açıldı.

Susurluk sürecinin en kritik olaylarından biri olan ve kaçırıldıktan sonra öldürülen “ MİT muhbiri Tarık Ümit dosyası’’ yeniden açıldı. Ümit cinayetinin izleri, eski özel timciler Ayhan Çarkın ve Ercan Ersoy’un tutuklanmasına neden olan, Ankara’daki savcılık soruşturmasında aranıyor.

Tarık Ümit`in amcası Cemalettin Ümit 16 yıl önce kaçırılıp cesedi de bulunamayan yeğeni için, Ergenekon savcılarına da ifade vermiş ve “Yeğenimi öldürüp, betona gömdüler ve denize attılar’’ demişti. Ümit 4 Kasım 2008 günlü ifadesinde eski Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin’i suçlayarak şunları söylemişti:

“Tarık Ümit’i, Erenköy Divan pastanesinden özel harekâtçı polisler Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça alarak Kızıltoprak’daki kendi evine götürüyorlar. Yeğenim, Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı’nın da aralarında bulunduğu bir ekip tarafından sorgulandı. Bu ekip Ümit’i Yalova’daki bir eve de götürüp, işkence ile sorguluyorlar. Parmaklarını bizzat İbrahim Şahin kırmış. Sonra öldürüyorlar ve iz bırakmamak için cesedini betona gömüp denize atıyorlar’’

NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Cemalettin Ümit yeğeninin ölümü konusunda “Tarık, son zamanlarda, (Ben bu insanların arasındayım, ama bunlarla çalışmam artık mümkün değil, yedikleri halt bini geçti, uyuşturucu kaçakçılığı yapıyorlar, mani olamadım, notere gidip bütün bildiklerimi tespit ettireceğim ve bunları kamuoyuna deklare ettireceğim) diyor. Bu nedenle öldürüldü’’ açıklamasını yapmıştı.

Düzceli iş adamı olan ve vergi rekortmeni de seçilen Ümit, 1978’den itibaren MİT içerisinde görev aldı. Mehmet Eymür ve ekibi tarafından yazılan 1. MİT raporuna katkıda bulunarak, yer altı dünyasıyla ilgili bilgiler verdi. Ümit, 1994’te Korkut Eken sayesinde Mehmet Ağar ile tanıştı. İbrahim Şahin ekibiyle çalışmaya başladı. Ümit’in istihbaratı sonucu eroin imalatında kullanılan yüklü miktarda asit-anhidrit ele geçirildi. Ümit 2 Mart 1995’de kaçırıldı ve cesedi de bulunamadı.

GAZETEPORT