Fatih Belediyesi’nin Sürdürülebilir Bisiklet Paylaşım Sistemi projesinde sona gelindi. Tarihi yarım adanın trafik yoğunluğunu azaltacak, vatandaşlara daha kolay ulaşım imkanı sağlayacak proje kapsamında sipariş edilen 250 bisikletten 100’ünün geldiği bildirildi. Bisikletlerin, herhangi bir acil durumda kullanıcının bisikletin üzerindeki merkeze sinyal gönderip yardım isteyebilecek şekilde dizayn edildiği belirtildi. Sistem istasyonları şehir merkezi, kültür varlıkları, üniversite kampüsleri, spor ve alışveriş kompleksleri gibi yerlere yerleştirilecek.

 

Sürdürülebilir Bisiklet Paylaşım Sistemi, Ağustos ayında tarihi yarım adada faaliyete geçecek. Proje kapsamında ilk etapta sipariş edilen 250 bisikletten 100’ü belediyeye teslim edildi. Fatih’in tarihi mekanlarına ulaşımı kolaylaştıracak, şehir içi trafiği azaltacak olan proje, üniversite öğrencileri için de ideal olacağı belirtildi.

 

Reklam verilebilir bisikletlerin ve durakların olması, sistemi kendi kendine yetebilen bir konuma getireceği, sponsorlar ve belediyelerin katkıları ile kullanım ücretlerinin minimum seviyede olmasının, bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasında büyük bir payı olacağı kaydedildi. Ayrıca, reklam sektörüne yeni bir bakış açısı getirmesi beklenen sistemin, mobil reklam kavramını değiştireceği düşünülüyor.

 

Sürdürülebilir Bisiklet Paylaşım Sistemi güvenlik alt yazılımlarıyla korunacak. Bisiklet kiralama ve teslim işlemleri tamamen bilgisayar yazılımları ile yapılacağı için herhangi bir hata söz konusu olmayacak. Sistem, kullanıcının bilgilerine erişmeyi ve onun adına işlem yapmayı da engeller nitelikte.

 

BİSİKLETLER UYDUDAN TAKİP EDİLECEK

Sürdürülebilir Bisiklet Paylaşım Sistemi ile bisikletlerin kentteki dolaşımı, kiralama noktaları ve kullanım süreleri dijital bilgi tekniğiyle takip edilecek. Bisikletler belirlenen rota dışına çıkıldığında sistem otomatik olarak o bisikleti kayıt altına alacak. Kiralanan süre içerisinde teslim edilmeyen bisikletler için otomatik uyarı sistemi de bulunmakta.

 

Bisikletler, herhangi bir acil durumda kullanıcının bisikletin üzerindeki merkeze sinyal gönderip yardım isteyebilecek şekilde tasarlanmış.

 

‘HEDEFİMİZ UYGULAMANIN YAYGINLAŞTIRILMASI’

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir sistemi, “Günümüz teknolojisiyle üretilmiş, çevreci, ulaşılabilirliği kolay, güvenli bir sistem.” diye nitelendirdi. Uygulamanın öncelikle yayalaştırılmış alan olan Sultanahmet bölgesinde başlatılacağını belirten Demir, “Ağustos ayında hayata geçirilecek. İlk etapta yüz normal bisiklet ile 10 adet de yaşlı ve engelli vatandaşların kullanabileceği üç tekerlekli, akülü özel bisiklet kullanılacak. Hedefimiz, uygulamanın yaygınlaştırılarak vatandaşların tüm tarihi yarımadayı araçsız gezebilmelerini sağlamak. Uygulamaya turistlerin daha fazla ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz.” dedi.