Pazar günü çıkan yangın sonucunda büyük zarar gören tarihi Vaniköy Camisi için restorasyon süreci başladı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, caminin restorasyonunu Kalyon Vakfı'nın yapacağını açıkladı.

Mülkiyeti Mehmet Vani Vakfına ait olan Vaniköy Camisi'nin restorasyonu için caminin bahçesinde "Vaniköy Cami Proje-Uygulama ve Çevre Düzenlemesi Restorasyon Protokolü" imzalandı.

Basın açıklaması yapan Yerlikaya şöyle konuştu:

"Yangın sonrası, kendisi de Vaniköy sakini olan ve camiye komşu olan Kalyon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu, cami yangınına çok üzüldüğünü ve camiyi aslına uygun şekilde ihya etmek istediğini bildirdi. Biz de bu duyarlı yaklaşımı için sevinerek teşekkür ettik. Vakıflar 2'nci Bölge Müdürlüğü'müz konuyu takip ederek, yapı maliki Mehmet Vani Vakfı'yla görüşerek valiliğimizin nezaretinde protokolü hazırladı.

Bu protokolle Vakıflar Bölge Müdürlüğü'müz gereken teknik, idari, yasal konularda her türlü desteği sağlayacak. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un talimatlarıyla süreç takip edilecek. Rekonstrüksiyon ve restorasyonu üstlenen Kalyon Vakfı ve kurul kararları doğrultusunda gereken çalışmalar yapılacak. 10 gün içinde yer teslimi yapılacak. Projenin 700 gün, yani 2 yıl içinde yapılmasını öngörüyoruz.

Protokolün hazırlanmasından camimizin yeniden ibadete açılmasına kadar geçen sürede bu hizmete emek ve katkı verecek Kalyon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu ve yönetimine, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'müz adına Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü'müze ve Mehmet Vani Vakfı üyelerine teşekkür ediyoruz."

YANGIN ÇIKMASA DA RESTORASYON YAPILACAKTI

Yerlikaya, yangın çıkmasaydı bile restorasyon çalışması yapılacağını söyledi ve 7 Şubat 2019'da bir protokol imzalandığını belirtti. İstanbul 6 Nolu Koruma Bölge Kurulu'nun 24 Kasım'da toplanarak yapıyla ilgili kararlar alacağını aktaran Yerlikaya, ivedi biçimde restorasyonun başlayacağını belirtti. Yerlikaya, restorasyonun yetmemesi halinde rekonstrüksiyon yapılabileceğini de ekledi.

Vali Yerlikaya, yangınla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve Anadolu Cumhuriyet Savcılığı'nın konuyla ilgili basın açıklaması yaptığını duyurdu.