1879 yılında Rumlar tarafından okul olarak yaptırılan ve daha sonra 'Atatürk İlköğretim Okulu' adıyla kullanılan bina İmam Hatip Lisesi oluyor.

Balıkesir Erdek’te İmam Hatip Lisesi olarak kullanılmasına karar verilen tarihi okul binasında yapılacak 'tadilat' çalışmaları için Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulundan izin çıktı.

Erdek Turizm Gazetesi’nin haberine göre, Atatürk İlköğretim Okulunun 2007 yılında yeni hizmet binasına taşınmasından dolayı boş olan tarihi okul binası geçtiğimiz yıl Balıkesir İl Genel Meclisi tarafından oy birliğiyle Erdek İmam Hatip Lisesine tahsis edildi.

Balıkesir İl Özel İdaresi tarafından, Erdek İmam Hatip Lisesi binasının onarımı amacıyla “Röleve-Restitüsyon-Restorasyon Projesi” ihalesi 2012 yılında yapıldı. Hazırlanan restorasyon projesi, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun, 30 Mart 2013 tarihli toplantısında onaylandı. Bina, 1879 yılında Rumlar tarafından okul olarak yaptırılan bina daha sonra Balıkçı Okulu olarak kullanılmıştı.

1915-1918 yılları arasında “Erdek Menzil Hastanesi” adı ile hastane olarak kullanılan tarihi binada Çanakkale Savaşı’nda yaralanan ve gemilerle Erdek’e getirilen askerlerin tedavisi yapılmış, hayatını kaybedenler Erdek girişindeki şehitliğe gömülmüşlerdi.

1923 yılından itibaren karma okul olarak eğitim öğretime başlayan okul, 1930’lu yıllarda Merkez İlkokulu, 1962 yılından sonra da Atatürk İlkokulu adını almıştı.

1983 yılında yaşanan depremden sonra boşaltılan okul, 1985-1986 yıllarında onarılarak 1987 yılında yeniden hizmete girmişti. 1997 yılında Atatürk İlköğretim Okulu adını alan okul 2007 yılında ise Cennettepe’de yapılan yeni binasına taşınmıştı.