Yeşil’i yakalamak üzereydik bizi tutuklayıp hapse attılar”

Çete suçlamasıyla yargılanan eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya, Yeşil’in yaşadığını ima etti, MİT görevlisi İrfan Erbarıştıran da, “Yeşil’in yakalanması için 6 aydır çalışma yapıyorduk. Yerini tespit etmeye çalışırken, beni tutuklayıp cezaevine gönderdiler” dedi.

İzmir’de kendisini muhbir ve MİT görevlisi olarak tanıtıp, çok sayıda kişiyi dolandırdığı iddia edilen, çete lideri olmakla suçlanan İrfan Erbarıştıran ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinden alınarak merkeze çekilen Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü’nün de aralarında bulunduğu 7 tutuksuz sanığın yargılanmalarına devam edildi. İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşmasına, Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü ile İrfan Erbarıştıran, diğer tutuksuz sanıklar, avukatları katıldı.

Yeşil’i yakalayacaklardı

Celal Uzunkaya’nın ifadesindeki ’Yeşil’ kod adıyla bilinen Mahmut Yıldırım ile ilgili sözleri dikkat çekti. Bugüne kadar yaşayıp- yaşamadığı tartışılan Yıldırım’dan hayattaymış gibi söz eden Uzunkaya, “Benim İrfan Erbarıştıran ve örgüt üyeleri ile 587 kez telefonla görüştüğüm iddia ediliyor. Böyle bir şey mümkün değil. İrfan Erbarıştıran’ı Yeşil ile ilgili yaptığımız çalışma konusunda uyardım. ’Bak bu çok gizli bir çalışma, bir yerden sızarsa kötü olur’ şeklinde sözler söyledim. Çünkü bu çok gizli bir çalışmaydı. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyor ve beraatimi talep ediyorum” dedi.

Muhbir de doğruladı

İrfan Erbarıştıran ise, basın mensuplarının Celal Uzunkaya’nın Yeşil ile ilgili sözleriyle ne demek istediğinin sorulması üzerine, “Böylesine gizli bir bilgiyi bile mahkemede açıkça söylüyor. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yakalanması için 6 aydır çalışma yapıyorduk. Biz kendisinin yerini tespit edip yakalanması için çalışırken, beni tutuklayıp cezaevine gönderdiler” diye konuştu. Erbarıştıran, Uzunkaya’nın bu konuda duruşmada söylediği sözleri doğruladı. Mustafa Gülcü ise hakkındaki çete iddialarını reddetti.

İKİ EMNİYETÇİ GÖREVDEN ALINDI

İzmir Emniyet Müdürlüğü, 2009’da, dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen bir grubu takibe alarak operasyon düzenledi. Operasyonda, grubun elebaşısı olduğu ileri sürülen MİT mensubu İrfan Erbarıştıran, C. Gülbayoğlu, T. Saraç, F. Çiriş, E. Arar gözaltına alındı. Ayrıca, Erbarışturan ile bağlantılı olduğu ileri sürülen, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü’nün de ifadesine başvuruldu. Operasyonun ardından Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü kararnameyle görevlerinden başka bir göreve atanmak üzere alındı. Sanıklar hakkında İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Polis müdürleri Uzunkaya ile Gülcü’nün soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek suçlamasıyla cezalandırılmaları istendi.

Yeşil kimdir?

Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, 1951 Bingöl Solhan doğumlu. MİT ajanı olarak çalıştı, Susurluk sürecinde adı yüzlerce faili meçhul olayla anıldı. APO’ya Suriye’nin başkenti Şam’da, bombalı araçla suikast düzenlenmesi olayının aktörlerindendi. Susurluk skandalının ardından sırra kadem bastı. Ölüp ölmediği hâlâ en büyük sırlardan biri olarak varlığını koruyor.

GAZETEPORT