DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları sona erdi.

 

KAZANCI YOKUŞU'NA KARANFİL...

Bu arada 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'ndaki kutlamalarda hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'nda saygı duruşunda bulunuldu ve Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakıldı.

 

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve çeşitli sendikalardan işçilerin yer aldığı grup, 1 Mayıs 1977'deki kutlamalar sırasında hayatını kaybedenler için ilk olarak Kazancı Yokuşu'nda saygı duruşunda bulunuldu.

“FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA”

Şişli, Beşiktaş ve Şişhane yönünde oluşturulan kortejler, Taksim Meydanı'na ulaştıktan sonra alandaki yerlerini aldı. Oldukça görkemli, kitlesel ve organize bir şekilde düzenlenen İstanbul 1 Mayıs’ında kitle saat 14.00’te “Faşizme karşı omuz omuza” sloganın hep bir ağızdan haykırdı.

The Marmara Oteli önüne, konuşmaların yapılabilmesi ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için kurulan platformun üst kısmında "Birlik, Mücadele, Dayanışma 1 Mayıs, İşçiyiz, Emekçiyiz, Haklıyız" yazısı yer alırken, iki yanına Türkçe ve Kürtçe "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartlar asıldı. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayıslara ilişkin görüntüler yansıtıldı.

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, oyuncular Aslı Öngören ve Levent Üzümcü sundu.

 

Sanatçı Mustafa Alabora, etkinlikte Nazım Hikmet'in "Taranta Babu'ya mektup" şiirinden bir bölüm okudu.

 

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu oyuncular, ''Şehir tiyatroları yok edilemez'', ''Oyuncu da işçidir'', ''Başrol dayanışmanın'', ''Şimdi tam sendika zamanı'' pankartları açtı. Bazı vatandaşların da oyuncularla fotoğraf çektirdikleri görüldü.

 

Agos Gazetesi binasına da Sarkis Çerkezyan'ın fotoğrafının bulunduğu ''Dünya hepimize yeter'' yazılı bir pankart asıldı.

 

Çeşitli pankartların açıldığı kutlamada, 7 dilde "1 Mayıs" yazılı pankart dikkati çekerken, katılımcılar "Biz emekçiyiz, savaşa geçiş vermeyeceğiz", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" şeklinde sloganlar attı.

 

Kortejde yer alan gruplar, yürüyüş boyunca ''Kadın cinayetlerine hayır, taşeronlaştırmaya hayır'', ''Padişaha bir çift sözümüz var. Kıdem tazminatını kaldırtmayacağız'' ve ''Üniversiteler hapsedilemez'' yazılı pankartlar taşıdı.

 

Korteje, takımlarının formaları ve flamalarıyla katılan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray taraftarları da renkli görüntüler oluşturdu.

 

Tarlabaşı’ndan gelen grupta BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sebahat Tuncel de yer aldı.

 

MERAL OKAY’DAN MESAJ
Etkinlikte, sahnede bulunan ekrandan geçen ay vefat eden senarist Meral Okay'ın daha önce bir konuşmada ''Merhaba bu ülkenin vicdanlı, dürüst, namuslu iyi insanları... Sizleri burada görmekten, sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum'' dediği videosu gösterildi.

 

21 DİLDE SELAM
Sahneye çıkan bir grup tarafından 21 dilde 1 Mayıs ile ilgili selamlama yapıldı.

 

Etkinlikler kapsamında daha sonra Ruhi Su Dostlar Korosu Sahne aldı. Koronun seslendirdiği 1 Mayıs şarkısına katılımcılar da eşlik etti.

 

‘BURADA’
Etkinlikte daha sonra 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

 

1 Mayıs 1977'de ölenlerin isimlerinin tek tek okunmasının ardından katılımcılar da ''Burada'' diye karşılık verdi.

 

EKİCİ: ÇETİN BİR KAVGA BİZİ BEKLİYOR
DİSK Genel Sekreteri ve 1 Mayıs Komitesi Başkanı Adnan Serdaroğlu, kürsüde yaptığı konuşmada, “Amacımız, eşitlikçi, paylaşımcı, katılımcı, adaletli bir düzen, ezen ve ezilenin olmadığı sorunsuz bir dünya yaratmaktır'' dedi.

 

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de şunları söyledi:

“1 Mayıs 1977'nin failleri bulunmalı ve hak ettikleri hesap sorulmalıdır. Bunu sömürü düzeni ile hesaplaşan emekçiler yapacaktır. Çetin bir kavga bizleri bekliyor.

 

Tüm işçi, emekçi, kamu çalışanlarını, işsiz, emeklileri, kadın, yoksulları, gençleri, devrimci ve demokratları, gelecek güzel günler için mücadeleye davet ediyoruz.''

 

ÖZGEN: EMEĞİN EGEMEN OLDUĞU BİR ÜLKE İSTİYORUZ

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de konuşmasına Türkçe ve Kürtçe olarak 1 Mayıs'ı kutlayarak başladı.

 

İktidarın emek karşıtı yasalar çıkardığını söyleyen Özgen, şöyle konuştu:

"Biz insanın insanı sömürmediği, hiçbir halkın dil, din, kültür farklılıkları nedeniyle baskı ya da ayrımcılık uygulamalarıyla karşılaşmadığı, insanların açlıktan ölmediği, çocukların savaşlar sonucunda anasız ve babasız kalmadığı bir ülke istiyoruz. Biz milliyetçi, ırkçı ve kindar nesillerin yetiştirildiği bir ülke değil, emeğin, barışın, kardeşliğin egemen olduğu bir ülke istiyoruz.''

 

ÇAPKIN'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan, meydana gelen İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, güvenlik önlemlerini denetleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

 

Kutlamaların sona ermesinin ardından açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs'ın bayrama yakışır şekilde coşkuyla kutlandığını söyledi.

 

Vali Mutlu, "Şişli’deki olay dışında en ufak bir olumsuzluk yaşanmadı. Aldığımız tedbirler ve tertip komitesinin yaptığı işbirliği iyi sonuç verdi. Meydanda rahatsızlık yaratan görüntülere fırsat verilmedi" dedi.