Gezi Parkı eylemleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Taksim Dayanışması temsilcilerinin de aralarında yer aldığı 26 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Savcı Nazmi Okumuş, iddianamede beş kişinin suç işlemek için örgüt kurduklarını öne sürdü.

İstanbul’da Gezi eylemleri sürecinde yaşanan eylemliliklere yönelik hazırlanan iddianamelere bir yenisi daha eklendi. Cumhuriyet'ten Murat İnceoğlu'nun haberine göre; Taksim Dayanışması temsilcilerinin de yer aldığı iddianamede, ilk kez “suç işlemek için örgüt kurma” suçlaması yöneltildi. Savcı Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan iddianamede, Mimarlar Odası temsilcisi Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Beyza Metin, EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve gazeteci yazar Ender İmrek ile aktivist Haluk Ağabeyoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesi uyarınca yargılanmaları istendi. Böylelikle Taksim Dayanışması’na da ‘suç örgütü’ suçlaması yöneltilmiş oldu.

33. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamenin kabul edilmesi halinde beş kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

İddianamede aralarında TKP Genel Başkanı Erkan Baş’ın da bulunduğu 21 sanığa ise izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşünekatılmak, polisin ikazına rağmen dağılmamak, memurun görevini yapmasını engellemek gibi suçlamalar yöneltildi. Aynı soruşturma kapsamında savcılık tarafından polise verilen talimatla ifadeleri alınan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, mimar Derya Karadağ, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve Beyoğlu Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

AKP ŞİKÂYETÇİ OLDU

Hazırlık soruşturması sırasında savcılığa ‘AKP İstanbul İl Başkanvekili’ sıfatı ile başvuran Av. Arzu Becerik’in taraf olmamasına rağmen 5 Ağustos 2013 günü nöbetçi savcının onayı ile dosyanın fotokopisini alması tepki görmüştü. Yasaya aykırı olarak kopya alınmasına hukukçular “AKP kendine mağduriyet ve Taksim Dayanışması’na suç yaratmaya çalışıyor” değerlendirmesi yapmıştı. İddianamede ‘suçtan zarar gördükleri’ gerekçesiyle AKP İstanbul İl Başkanlığı, Mustafa Aksu ve Muhittin Akat müşteki olarak yer aldı. Arama kararları iptal edilmişti Gezi eylemleri sırasında sorunun dialogla çözümü için Erdoğan ile görüşen Taksim Dayanışma üyelerinden Yapıcı, Çerkezoğlu, Metin, İmrek ve Ağabeyoğlu 9 Temmuz günü polisler tarafından gözaltına alınarak evleri aranmıştı. Ali Çerkezoğlu’nun evini aramaya giden polisler, eşi DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nu bir kez telefonla aradıklarını ve telefonun meşgul olması nedeniyle kapıyı kırdıklarını söylemişti. Polis tarafından yapılan arama işlemleri İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından iptal edildi. Kararda “Verilen arama kararının hiçbir makul şüpheye dayanmayan, belirtilen fiille bağlantısı kurulamayan, yasa hükümlerine uygun olmayan biçimde verilmiş bir karar olduğu ve bu nedenle söz konusu kararın kaldırılması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır” denildi.