Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 63 polisin avukatlarının reddi hakim ve tahliyesine karar veren Asliye Ceza Mahkemesi hakimlerinden Metin Özçelik’in ardından Mustafa Başer de tutuklandı.

Krize dönen tahliye kararını veren hakimlerden Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında ‘örgüt üyeliği‘ gözaltı kararı çıkmış, savcılık hakimlerin tutuklanmalarını talep etmişti.

Dün gözaltına alınan Özçelik, sevk edildiği Bakırköy 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklanmış, Mustafa Başer hakkında ise yakalama kararı çıkarılmıştı. Bugün kendi teslim olan 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Başer de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonda gözaltına alınan isimlerin reddi hakim talebini kabul eden ve sanıkların tahliyesine karar veren 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimleri, iki gün önce HSYK tarafından ‘geçici’ olarak açığa alınmıştı.

NE OLMUŞTU?

32’nci Asliye Ceza Mahkemesi içlerinde Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da yer aldığı sanıkların reddi hakim taleplerini kabul edip, sanıkların tahliyesine karar vermişti. İnfaz savcılığı ise kararların ‘yok hükümünde’ olduğunu savunup tahliye kararını uygulamamıştı.

Mahkeme, savcılığın gönderdiği dosyayı ‘Tahliye kararları yerine getirilsin’ diyerek infaz savcılığına geri gönderdi. İstanbul infaz savcısı Ahmey Hanefi Uslu, ise 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin‘Tahliye kararı yerine getirilsin‘ talimatına ilişkin yazıyı tekrar iade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tutuklu isimlerin reddi hakim ve tahliye taleplerini kabul eden hakimlerin durumunu görüşmek üzere toplanan HSYK’yı geç kalmakla eleştirmesinin hemen ardından üç hakim HSYK tarafından görevden alındı.

Hakimlerin görevden alınmalarının hemen ardından yerlerine atanan yeni hakimlerse, krize dönen tahliye kararını yok hükmünde sayarak geri çekti. (Diken)