Yannis Vasilis Yaylali/ Demokrat Haber

4 Kasım’da gözaltına alındıktan sonra ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklanan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu tahliye edildi.

Encu, Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan dava kapsamında tutuklu bulunuyordu.

Ocak ayı içerisinde görülen duruşmada tahliye çıkmazken, avukatların itirazı sonucu tahliye edildi.

FERHAT ENCÜ’DEN İLK AÇIKLAMA

Kandıra T Tipi Cezaevi’nden tahliye edilen Encu, "Cezaevinde bizleri yalnız bırakmayan Kürdistan’dan Türkiye’den bize dayanışma mesajı gönderen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Dışarıda, parlementoda her alanda bizi sahiplenen halkımıza, STK’lara ve demokratik güçlere bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Onların mücadelesi, direnişi cezaevinde bizi ayakta tuttu, direnişimiz oldu" dedi.

Encu’nün açıklaması şu şekilde:

"Bu tahliyeye sevinecek değiliz. İki eş başkanımızın ve milletvekili arkadaşlarımızın hala rehin tutulması, belediye eş başkanlarımız, parti yöneticilerimiz, il başkanlarımızın siyasi kararla hala içeride olması Türkiye’deki hukuk sisteminin iktidara ne kadar siyasete endeksli olduğunun göstergesidir. Referandum sürecinde bizleri çalışamaz hale getirmeleri; gözaltılar, baskılar bunun göstergesidir. Biz bu saçmalığın bir an önce son bulmasını ve tüm arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Ülkenin barış, huzur içinde yaşamasını istiyoruz.

Cezaevindeki süreçte bizleri yalnız bırakmayan Kürdistan’dan, Türkiye’den, Avrupa’dan bize mesaj gönderen herkese, bizi sahiplenen halkımıza, sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyoruz. Onların mücadelesi bizi ayakta tuttu. Hepsine teşekkür ediyoruz."

Encu’yü cezaevi çıkışında karşılayan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da Encu’nün tahliyesinin hayırlı bir gelişme olduğunu ifade etti.

Kaya, “Ülkemizin böyle hayırlı gelişmelere ihtiyacı var. Eş başkanlarımız, vekillerimiz ve bütün seçilmişlerimiz tutsak durumda. Onlar için de en kısa zamanda olumlu gelişmelerin gerçekleşmesini diliyoruz” diye konuştu.

ENCÜ'NÜN ROBOSKİ'DEKİ EVİNE ZİYARETÇİ AKINI

Öte yandan, HDP milletvekili Ferhat Encu'nun tahliyesinin ardından, Encu' nun Uludere Gülyazı köyünde bulunan baba evine ziyaretçi akını başladı.

Encu'nun ailesi köylülerin geçmiş olsun dilekleri kabul ediliyor.

Encu'nun ailesini ayrıca başta bir kaç gün önce serbest bırakılan Ahmet Türk olmak üzere bir çok politikacı-siyasetçi  telefon ile  arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Encu ailesi adına  Demokrat haber'e konuşan Veli Encu “Buruk bir sevinç içerisindeyiz, Ferhat Encu'nün bırakılmasına elbette çok sevindik. Biz başından itibaren Ferhat Encu ve diğer vekillerin hapishanede rehin tutulduğunu ifade ettik. Bir kere daha buradan yetkililere sesleniyoruz: Halkın iradesini rehin alma politikasından vazgeçin. Başta HDP eş baskanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş olmak üzere tüm siyasetçiler serbest bırakılmalıdır”

İTİRAZDA AYM KARARI HATIRLATMASI

İtirazda 30 Ocak’ta tahliye olan İdris Baluken’in tahliye kararındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı da hatırlatılmıştı. Avukatların itirazlarını değerlendiren mahkeme, Encu hakkında tahliye kararı verdi.

Encu’nun tutuklu olduğu dosyada hakkında hazırlanan 5 ayrı fezleke birleştirilmiş ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açılmıştı.

Encu, 20 Ocak’ta da müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada tutuksuz olarak yargılanmasına karar verilmişti.

Encu’nun önümüzdeki saatlerde tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye olması bekleniyor.

11 VEKİL TUTUKLU

Encu tahliye olurken, HDP Eş Genel Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri Selma Irmak, Nursel Aydoğan, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Nihat Akdoğan, Çağlar Demirel, Ayhan Bilgen, Meral Danış Beştaş ve Besime Konca hala tutuklu bulunuyor.

4 Kasım’da gözaltına alınıp tutuklanan Leyla Birlik ve İdris Baluken ise farklı tarihlerde tahliye edilmişti.