İnsan hakları savunucu ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ölümünün ikinci yılında, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi tarafından anıldı.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamada Elçi’nin ve Roboski katliamında hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı. 

Roboski katliamının üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “28 Aralık 2011 tarihinde, TSK’ye ait savaş uçaklarından atılan bombalarla Roboski’li 34 insanın katırlarıyla birlikte parçalanarak katledildi. Katillerini yargı önüne çıkartmak için uğraşan insan hakları savunucusu ve Diyarbakır Barosu Eski başkanı Tahir Elçi katledildiğinde ise tarih 28 Kasım 2015’i gösteriyordu. Her iki katliamın sorumluları halen yargı önüne çıkarılmadı ve halen korunuyorlar” dedi. 

‘KATDELENDELER KADAR HEDEF GÖSTERENLER DE SUÇLU’

Sorumlular yargı önüne çıkartılıp cezalandırılıncaya kadar davanın takipçileri olacaklarına vurgu yapan Yoleri, “Hayatını faili meçhul siyasi cinayetleri, gözaltında kayıpları, katliamları ve cezasızlığı önlemeye adayan Tahir Elçi’nin katledilişinin üzerinden iki yıl geçti. İki yıl süresince etkin bir soruşturma yürütülmedi ve gerçekler karanlıkta bırakıldı. Tahir Elçi’yi katledenler kadar hedef gösterenler de suçludur” şeklinde konuştu.

Yoleri son olarak adaletin eşitlik ve özgürlüğün ortak paydası olduğunu belirterek, “Adalet; failler ve sorumlular devletin hangi makamında, bürokrasinin neresinde olursa olsunlar, kollanmadan yargılanıyor ve cezalandırılıyorsa vardır” diyerek hakikatlerin araştırılmasını ve sorumluların yargılanması için çağrıda bulundu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı