Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi soruşturmasında 4 yıl sonra şüpheliler tespit edildi.

Diyarbakır’da 28 Kasım 2015’te Sur’da öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti soruşturmasında Cumhuriyet Başsavcılığı, Londra Üniversitesi’nin hazırladığı bilirkişi raporunda işaret ettiği 3 polisin şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığı ortaya çıktı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalı ortamdan zarar görmesine karşı basın açıklaması yaparken öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin 4 yıl sonra soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı.

Ortadoğunews'in geçtiği haberde, Diyarbakır Barosunun Londra Üniversitesi’ne hazırlattığı bilirkişi raporunda işaret edilen polislerin ifadeleri, soruşturmayı yürüten savcı tarafından 9 ve 10 Ocak’ta şüpheli sıfatıyla alındı.

Savcılığın 3 polisin ifadesini almasıyla 4 yıl sonra ilk defa dosyada, şüpheli sıfatlarıyla şahıslar yer aldı.  Şüpheli polislerden ikisi SEGBİS üzerinden, diğeri ise bizzat savcılığa gelerek ifade verdi.

DÖRT AYAKLI MİNAREYİ GÖRMÜYORDUM’

Elçi cinayeti soruşturmasını yürüten savcılıkça şüpheli 3 polisin ifadelerini “Olası kastla öldürme” iddiasıyla aldığı ortaya çıktı.  Şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan polislerden S.T. ifadesinde suçlamaları kabul etmezken, “Silah seslerini duyduktan sonra önümden bir kişi geçti. Bu şahsa ateş etmeye başladım. Hemen arkasından bir şahıs daha geçti. Ben bu şahsa da ateş etmeye başladım. Hatırladığım kadarıyla 5-6 el ateş ettim. Şahıs beni geçtikten sonra arkası dönük vaziyette bana bir el ateş etti. Sol karın boşluğumdan yaralandım.  Ben yaralandıktan sonra herhangi bir şekilde ateş etmedim. Ben olay esnasında Tahir Elçi’yi görmedim. Bulunduğum konum itibariyle Dört Ayaklı Minareyi bile göremiyordum. Olay anında ateş ederken atış menzilimde kimse yoktu. Bu nedenle suçlamaları kabul etmiyorum. Tahir Elçi’yi ben öldürmedim. Olay anında teröristleri etkisiz hale getirmek için ateş ettim” diye ifade verdi.

‘KİMİN VURDUĞUNU BİLMİYORUM’

Olayın olduğu anda ateş eden polislerden bir diğer şüpheli F.T. ise, “Tahir Elçi’nin vurulma anını görmedim. Tahir Elçi'ye ben ateş etmedim. Tahir Elçi benim atış menzilimde değildi. Kimin vurduğunu bilmiyorum, suçlamaları kabul etmiyorum. Sur içinden bizim bulunduğumuz gruba doğru silah sesleri gelmekteydi. Sonradan yaptığımız tespitlerde buralarda hendekler olduğunu gördük. Ben bu olayın teröristler tarafından planlandığını düşünüyorum. Olay yerinde kimlik tespiti yapılan teröristlerin siyasi ve askeri eğitim aldıklarını biliyorduk. Tahminim suikast için oraya gelmişlerdi” ifadelerini kullandı.

‘KİMİN ATTEŞ ETTİĞİNİ GÖRMEDİM’

Son olarak ifade veren şüpheli polis M.S. de “Ben vurulma anını görmedim. Ben ve diğer emniyet mensubu arkadaşlar, elinde silah tutan şahsa doğru ateş ettik. Öndeki şahsa ben ateş etmedim. Diğer emniyet mensubu arkadaşların öndeki şahsa ateş edip etmediklerini görmedim. Zira öndeki şahsın elinde silah görmedim. Tahir Elçi’yi vuran kişi ya da kişileri bilmiyorum. Ben olay anında silahlı şahsı durdurmak için ateş ettim. Tahir Elçi’yi ben vurmadım, suçlamaları kabul etmiyorum” şeklindeki ifadelere yer verdi.

Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Cinayeti Araştırma Komisyonu yarın soruşturmaya ilişkin detayları paylaşacaklarını kaydetti.