Akademisyen Nuriye Gülmen ve Öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevi 121’inci gününde devam ediyor. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, Ankara Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği tarafından Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarına ilişkin Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Cezaevleri Müdürlüğüne yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını belirtti.

Gülmen ve Özakça’nın sağlıklarının gittikçe kötüye gittiğini ve yatağa bağımlı hale geldiklerine dikkat çeken Mengüç, "Başvurularımız sonuçsuz bırakıldı. Bu insanların kurtulması için atılacak adımların bir an önce atılması gerekiyor. Vücut fonksiyonları yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bundan sonraki süreçlerde etkileri daha da yıkıcı olacaktır" diyerek, çağrıda bulundu.

‘HEKİM TALEPLERİ DE ELLERİNDEN ALINDI’

Cezaevine konulmadan önce Gülmen ve Özakça'nın talepleri doğrultusunda Ankara Tabip Odası tarafından günlük kontrollerinin yapıldığını hatırlatan Mengüç, "Tutuklanmalarıyla birlikte hekim hakkı da ellerinden alındı. Zorla beslenmeden bahsediliyor. Bu uluslararası kurallara da aykırıdır. Zamanla Wernicke Korsakof ve geri dönüşümü olmayan kalıcı hastalıklar oluşur. Bu da yanlış tedavi sonucunda meydana gelir" dedi.

Gülmen ve Özakça'nın talepleri dışında herhangi bir müdahalenin olmaması gerektiğini vurgulayan Mengüç, "Tedavinin yapılabilmesi için önce Gülmen ve Özakça'nın talepleri yerine getirilmelidir. Şuurları açık iken iradi beyanları olmadan yapılacak müdahale insan onuruna aykırı olur. Bizim onları ziyaret edip ve neler yapılması gerektiğini kamuoyuna bilgi vermemiz gerekir, bu bizim görevimizdir. Onları ziyaret edebilmemiz için başvurularımız sürecektir” diye konuştu.

Açlık grevinde olan bireylerin günlük refakatçisinin de olması gerektiğini vurgulayan Mengüç, şöyle dedi: "Refakatçilerinin olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak, açlık grevinde olanlar için günlük yapılması gereken kontroller vardır. Bunun için bunların yanında refakatçi olması gerekir."

Hekim ile hasta arasında "gizlilik" ilkesi olduğu hatırlatan Mengüç, “Bir an önce talepleri yerine getirilmesi ile bu insanların bundan sonraki yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlanmalıdır” diye belirtti. (Kaynak: Dihaber)