Suudi savcılar gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle suçlanan ve hakkında iddianame hazırlanan 11 şüpheliden beşi için idam cezası talep etmeye hazırlanıyor.

Perşembe günü davanın ilk duruşması görüldü.

Suudi Arabistan ayrıca Türkiye’deki Cumhuriyet Başsavcısı’ndan davayla ilgili delilleri talep etti.

Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA’ya göre, 11 sanığın avukatları müvekkillerinin savunmalarını hazırlamak için mahkemeden daha fazla süre istedi ve bu istekleri mahkeme tarafından kabul edildi.

Savcılık ofisine göre diğer 10 şüpheli hakkındaki soruşturmaysa hala devam ediyor.

Önceden Kraliyet ailesine yakın bir isim olan Kaşıkçı daha sonra Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ı eleştiren isimlerin başında yer almıştı.

Geçen yıl ABD’ye yerleşen Kaşıkçı, Washington Post gazetesine yazılar yazmaya ve uluslararası basında Suudi yönetimini eleştirmeye başlamıştı.

Suudi yetkililer, "Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nde öldürülmesi ve cesedinin parçalara ayrılarak yok edilmek üzere yerel bir işbirlikçiye verilmesi emrinin Veliaht Prens’ten geldiği" yolundaki iddiaları ediyor. Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu ise hala bilinmiyor.

Açıklamada Suudi Arabistan’ın halen Türkiye’ye yaptığı bilgi paylaşımı talebine yanıt beklediği belirtildi.

Geçen hafta Suudi Kral Selman Kaşıkçı cinayetinin neden olduğu krizin ardından dışişleri bakanlığı görevine eski maliye bakanı İbrahim El Assaf’ı getirmişti.