İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra sırra kadem basan Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın burada öldürülmüş olabileceği öne sürüldü. Reuters ajansı haberi iki Türk kaynağa dayandırdı.

Ajansın haberinde “Türk yetkililer dört gün önce İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolan önde gelen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluğun içinde öldürüldüğüne inanıyor” denildi.

‘CİNAYET PLANLIYDI’

Reuters’a konuşan bir Türk yetkili de demecinde, “Türk polisinin ilk değerlendirmesi, Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürüldüğü yönünde. Cinayetin önceden planlandığına ve cesedin sonra konsolosluktan çıkarıldığına inanıyoruz” dedi.

2 Ekim salı günü evlilik işlemleri için evrak almak üzere konsolosluk binasına giren Kaşıkçı’dan bir daha haber alınamamıştı. Muhalif gazetecinin kaybedildiği haberini, kendisini binanın dışında 12 saat bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz duyurmuştu.

CEMAL KAŞIKÇI KİMDİR?

Al Watan gazetesinin eski yayın yönetmeni olan Kaşıkçı, Suudi yetkililer tarafından sosyal medyada paylaşım yapmaya son vermesinin istenmesi üzerine ABD’nin başkenti Washington’a taşınmıştı.

Kaşıkçı düzenli olarak Washington Post gazetesi için makaleler kaleme alıyor ve Suudi Arabistan’ın Katar ve Yemen politikalarının yanı sıra ülke içinde muhaliflere baskı yapılmasını eleştiriyordu.

Kaşıkçı, ülkenin eski ABD büyükelçisi ve istihbarat şefi Prens Türki El Faysal’a da bir dönem danışmanlık yapmıştı.