CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, bir ‘Yaşar, Ne Yaşar Ne Yaşamaz olayı’ olarak nitelediği, Ermeni Susanna Margaryan’ın ve oğullarının başına gelenleri Meclis gündemine taşıdı.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşayan Susanna Margaryan’ın iki oğlu Aras ve Erkan, 2006 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtiler. Üstün soyadını seçen iki kardeş, TC kimliklerini aldılar. Kardeşler, yaşlarının küçük yazıldığı gerekçesiyle yaşlarını büyütmek istediler ve mahkemeye başvurdular.

İkilinin talebini değerlendiren mahkeme hakimi, nüfus kayıtlarında şaibeli bir durum olduğunu düşünerek soruşturma açılmasını talep etti. Ancak soruşturma sonuçlanmadan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Aras ve Erkan Üstün’ün vatandaşlığını, 2013 yılı Mayıs ayında, sistemden sildi. Bunun üzerine, evli olan Aras Üstün, çocuklarını kaydına alamadı. Aras ve Erkan Üstün, şu anda asker kaçağı oldukları gerekçesiyle aranıyorlar.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Susanna Margaryan’ın oğuları Erkan ve Aras Üstün’ün yaşadıklarını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Ömer Süha Aldan’ın TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ve gerekçesi şöyle:

“Susanna Margaryan, kendi deyimiyle, Ermenistan kökenli bir Türk Cumhuriyeti vatandaşı. Çocukları Aras Üstün (01.05.1984) ve Erkan Üstün (01.09. 1990) anneleri Susanna Margaryan’ın iddiasına göre, doğdukları günden beri Muğla ili Marmaris ilçesinde yaşamaktadırlar. Aras Üstün ve Erkan Üstün, 2006 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmişlerdir. O tarihten beri TC kimlikleri ve TC kimlik numaraları da mevcuttur.

Aras ve Erkan Üstün, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazandıkları tarihte, nüfus kayıtlarında yaşları küçük yazıldığı için, yaş büyütmek için mahkemeye başvurmuş ve mahkeme sonucunda, 2009 yılında, doğru kaydedilerek yeni kimlikleri verilmiştir.

Ancak, yaş büyütme kararını onayan ve yeni kimlik tahsis eden mahkeme hakimi, nüfus kayıtlarında şaibeli bir durum olduğunu düşünerek soruşturma açılmasını talep edince, henüz soruşturma sonuçlanmadan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Aras ve Erkan Üstün’ün vatandaşlığını, 2013 yılı Mayıs ayında, sistemden silmiştir.

“7 YIL TC VATANDAŞI OLARAK VERGİ ÖDEDİLER, KREDİ ÇEKTİLER”

Aras ve Erkan kardeşler, T.C. vatandaşlıklarının olduğu yedi yıllık süreçte açıktan okullara yazıldılar, ehliyet aldılar, pasaport çıkarttılar, üzerlerine taşıt alıp, vergi verdiler, sigortalı işlerde çalıştılar, bankalardan kredi kartı aldılar, kredi çektiler. Şu anda ise vatandaşlıkları iptal edildiği için hiçbir işlem yapamıyorlar.

Evli olan Aras Üstün, çocuklarını kaydına alamıyor. İkisi de şu anda ‘asker kaçağı’ olduğu gerekçesiyle aranıyor.

Vatandaşlıklarını alabilmek için ilgili bütün birimlere başvuran Aras ve Erkan Üstün kardeşlerin durumunda şu ana kadar bir gelişme olmamıştır.

“VATANDAŞLIKTAN NEDEN ÇIKARILDILAR?”

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Aras ve Erkan Üstün kardeşleri hangi gerekçeyle vatandaşlıktan silmiştir?

10310344848 TC numaralı Aras Üstün ve 10229347312 TC numaralı Erkan Üstün, sistemden silinen vatandaşlık haklarını nasıl alacaklardır?

Doğdukları günden beri Türkiye’de yaşayan Aras ve Erkan Üstün kardeşler, şu anda herhangi bir ülkenin vatandaşı değildir. Yeniden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya herhangi başka bir ülkenin vatandaşı olabilmek için ne yapmaları gerekmektedir?”

(ZETE)