Mardin'deki Süryani Kırklar Kadim Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, Suriye’deki savaştan dolayı Şam’da bulunan Süryanilerin Patrikhanesi’nin tekrar Kırklar Kilisesi’ne geçmesini istedi.

Suriye’de son 3 yıldır yaşanan iç savaştan dolayı Süryaniler, Patriklerine gitmekte zorluk yaşıyor. Süryani Kırklar Kadim Kilisesi (esas adı Mor Behnam) Papazı Gabriel Akyüz, Patrikliğin merkezinin yeniden Mardin’e taşınmasını istedi.

Akyüz Süryani Patrikliği’nin tarihi ve kiliseleri hakkında da bilgi vererek, “1293 yılından itibaren kilisemiz patriklik merkezine dönüştü. Süryani Kilisesi’ni yöneten dini liderlerimiz dediğimiz patriklerimiz ilk sıralarda Antakya’da 518 yılına kadar görevlerini sürdürmüşlerdir. Sonra bazı sebeplerden dolayı oradan ayrılıp değişik kiliselere, manastırlara yerleşmiş. 10. yüzyılda Malatya’ya sonra Diyarbakır’a, daha sonra Malatya’ya tekrardan Mardin’e taşınıyor. 1160 yılında ikinci merkez olarak kullanılmış burası. 1293 yılından itibaren kilisemiz resmen patrikhane olmuştur. Patrikler Deyrulzafaran Manastırı ve Kırklar Kilisesi’ni patrikhane olarak kullanmışlar. Bu patrikhanemiz 1932 yılına kadar görevini sürdürmüş. Uzun bir süre Mardin’de devam etmiş. Ve 1932 yılında Mardin’den ayrılıyor ve Suriye’nin Şam kentindedir. Şimdi bu savaş nedeniyle Lübnan da ikinci bir merkez olarak da kullanılıyor. Burası da tekrar metropolit merkezine dönüş yaptı. Şu an burası metropolit kilisesi olarak Süryani Kilisesi statüsüne geçmektedir” dedi.

Gabriel, Kırklar Kilisesi’nin tekrar Patrikhaneye dönüşmesini beklediklerini ifade ederek, “Gönül ister ki patrikhanemiz tekrar eski evine dönsün. Çünkü memleketimize büyük bir faydası olacaktır. Özellikle son yıllarda turizm sektörü gelişmesiyle birlikte büyük bir katkısı olacaktır. Temennimiz tekrar gelmesidir. Tabi bu temennilerle iş bitmiyor. Bu devletin takdir edeceği bir şeydir. Devlet, patrikhaneyi resmi bir kurum olarak kabul ederse, resmi bir statü kabul edecek olursa niçin gelmesin ki. Gelmeyi düşünecektir, ilk başta bu sürecin tamamlanması gerekir” diye belirtti.

Gabriel, Kırklar Kilisesi’nin tekrar patrikhane olması durumunda yılda iki kez bütün metropolitlerin toplanma yeri olacağını dile getirerek, “Törenler olur, Süryaniler sürekli burayla irtibatlı olur. Yurt dışından gelecek Süryaniler hem burayı ziyaret etmiş olur hem de sayıları da gittikçe artardı. Suriye’deki savaştan önce yapılan ziyaretlerde, o kentte büyük bir döviz akışı da sağlanmış oluyordu. Burası Süryaniler için önemli bir yere sahip olurdu” dedi.

Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi 4.yy'da yapılmıştır. Şar Mahallesi’ndedir. Kilisede üç giriş kapılı ince taş işçiliği ile işlenmiş mihrapları, 400 yıllık ahşap mihrap kapıları, 1500 yıllık kök boya ile baskı perdeleri, geniş avlusu içinde çan kulesi evi ve adeta dantel gibi işlenmiş taş oymacılığı örneklerinin yer aldığı divan mevcuttur. Bugün Mardin Metropolitlik Kilisesidir. (ANF)