Berlin Protestan Kilisesi Piskoposu Markus Dröge, Türkiye’de Süryanilere ait kiliselerin kamulaştırılmasını kınadı. Dröge, Diyanet’in bunları cami ya da müzeye dönüştürmesine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Berlin Protestan Kilisesi Piskoposu Markus Dröge, pazartesi günü yaptığı açıklamada, uluslararası topluma, Türkiye'de kiliselerin Diyanet'e devredilmesine yönelik protesto çağrısında bulundu.

Aynı zamanda Alman Protestan Kiliseleri Ortadoğu Komisyonu (EMOK) Başkanı olan Dröge, "Kasti olarak kültürel yıkım eylemleri niyetleniyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Avrupa Halk Partisi grubu Türkiye Raportörü ve Alman Hristiyan Demokrat Parti CDU'nun Avrupa Parlamentosu milletvekili Renate Sommer, geçen hafta Süryanilere ait 50'nin üzerinde kilise, manastır ve mezarlığın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildiğine dikkat çekmişti.

Sommer, "Binlerce yıllık erken Hristiyanlık döneminden kalma kültür mirasının kamulaştırılmasının kesinlikle bir başka örneği bulunmuyor” şeklinde konuşmuştu.

Dröge, Diyanet'in binlerce yıllık kültür mirasını açık artırmaya çıkarıp üçüncü kişilere satmasını ve bunları cami ya da müzeye dönüştürmesine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Piskopos Dröge, "Hala Türkiye'de yaşayan bir kaç bin kadar Süryani'nin kilisleri korumaya ya da inşaa etmeye ve rahip yetiştirmeye çalışması büyük oranda engelleniyor" dedi.

Almanya Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Danyel Demir ise Süryanilerin davalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmeye kararlı olduğunu söyledi.

Alman Katolik Haber Ajansı KNA'ya göre, Mardin bölgesinde 2 bin, Türkiye genelinde ise 20 bin kadar Süryani yaşıyor. Almanya'da 150 bin, AB genelinde ise 350 bin Süryani'nin yaşadığı tahmin ediliyor.