Süryani Dernekler Federasyonu, devlet ve Abdullah Öcalan arasında başlayan görüşmelere ve 'çözüm süreci'ne yönelik destek açıklaması yaptı.

Süryani Dernekler Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, "Kürt sorunu temelinde başlatılan çözüm sürecini yeni ve demokratik bir dönemin başlangıcı olarak algılıyor ve destekliyoruz," denildi.

Açıklamada, Türkiye'deki Ulus-Devlet anlayışının tarih boyunca uyguladığı tekçi politikalara yüzünden Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik sınırları içerisinde yaşayan farklı etnik ve kültürel yapıları  sürekli baskı altına aldığı belirtilerek, Süryani halkının da bu tarihten kaynaklı olarak birçok sorunla karşı karşıya kaldığı söylendi.

SÜRECİ DESTEKLİYORUZ

Devamla, "Öyle ki Süryaniler, bugün göç ülkelerinde, tarihi ülkelerinden çok daha büyük bir nüfusa sahip bir duruma geldiler. Bu durumun tek müsebbibi ise maalesef ülkemizde uygulanan inkârcı, baskıcı ve tek tipçi politikalardır," denilen açıklamada "Kürt sorunu temelinde başlatılan çözüm sürecini yeni ve demokratik bir dönemin başlangıcı olarak algılıyor ve destekliyoruz," denildi.

ANAYASA YAPIM SÜRECİ DE ÇÖZÜM SÜRECİNE HİZMET ETSİN

PKK ve devlet arasında başlayan görüşmeleri, "Çatışma ortamının tarafları arasında başlatılan bu sürecin başarıya ulaşması ve Türkiye’yi oluşturan kimliklerin kendilerini rahat ve özgür bir şekilde ifade edebilecekleri bir ortamın sağlanmasını umut ediyoruz," diyerek değerlendiren Süryaniler, "Ülke olarak önümüzde bulunan yeni bir Anayasa yapım sürecinin de bu barış ve çözüm sürecine hizmet etmesini bekliyor ve bütün kimliklerin ayırımsız bir şekilde yeni anayasada yer almasını istiyoruz," dedi.

Son olarak açıklamada, "Süryani Dernekler Federasyonu olarak bu uğurda üzerimize düşecek görev ve sorumlulukları üstlenmeye hazır olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyor ve herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz," denildi. (Demokrat Haber)