Süryani Rahip Sefer (Aho) Bileçen'in "Örgüte yardım" iddiasıyla verilen hapis cezasına ilişkin Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kuryakos Ergün açıklamalarda bulundu. Ergün, kararı istinafa taşıyacaklarını söyledi. 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 9 Ocak 2020'de 10 kişi ile birlikte gözaltına alınarak 10 Ocak 2020'de tutuklanan, 14 Ocak 2020'de ise tahliye edilen Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer (Aho) Bileçen hakkında açılan davanın karar duruşmasında 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Karar sonrası Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kuryakos Ergün açıklama yaptı. Ergün açıklamasında, “Bilindiği üzere Mor Yakup Manastırı'nda görevli olan Süryani Rahip Aho Bileçen 09.01.2020 tarihinde bir suç isnadı ile tutuklanmış ve daha sonrasında yapılan itiraz üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır.

Yargılama süreci boyunca söz konusu suçlamayı reddetmiş ve masum olduğunu dile getirmiştir. 07.04.2021 tarihinde yapılan son duruşmaya kendisi katılmayı avukatı duruşmada hazır bulunmuştur. Avukatının yapmış olduğu savunma sonrasında mahkeme heyeti ara vererek söz konusu suçlama ile ilgili Sefer Bileçen'e kanun yolu açık olmak üzere 1 yıl 13 ay hapis cezası vermiştir. Kendisinin masum olduğuna inancım tamdır. Bu nedenle yerel mahkemenin kararına karşı istinaf kanun yoluna gidilecektir” dedi.

'SÖZLER KENDİSİNE AİT DEĞİL'

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Sefer'in ifadesinde yer aldığı belirtilen "Kim kapıma gelirse gelsin yardım ederim" sözleriyle ilgili de Ergün şunları söyledi: “Basına yansıyan yalan yanlış haberlere itibar etmeyiniz. Özellikle basına yansıyan, 'İnancım gereği yaptım' başlıklı yazıda '2018 yılında 2 örgüt mensubu geldi benden yemek istediler ben de verdim...' ve devamındaki söylemler kesinlikle kendisine ait değildir. Tamamen çarpıtılmış sözlerdir. Hukuki süreç devam etmekte olup kendisi de hâlâ görevinin başındadır."