İsveç Süryani Ortadoks Kilisesi Papazı Abraham Garis, HDP’nin sadece Kürtlerin değil tüm azınlık halklarının hak ve hukuklarını savunan bir parti olduğunu belirterek, tüm Asuri-Süryani ve azınlık halklara haziran ayında yapılacak milletvekili seçimlerinde oylarını HDP’ye vermeleri çağrısında bulundu. Garis, barış sürecinin başarısı ve müzakerelerin adil bir biçimde yürütülmesi için de PKK lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını istedi.

"HDP ÇOK FARKLI KESİMLERİ BİR ARAYA GETİRİYOR"

ANF'den Murat Kuseyri'nin haberine göre; "HDP bugüne kadar gördüğümüz partilerden çok farklı. Tüm halkların eşitliğini ve kardeşliğini, barış içinde bir arada yaşamasını savunuyor ve çok farklı kesimleri bir araya getiriyor" diyen Garis, seçime giren partiler içinde sadece HDP’nin Kürt, Ezidi, Asuri-Süryani, Çerkez, Alevi ve diğer etnik ve dini azınlıkların dillerini, kültürlerini savunduğunu ve farklı inançlara saygı gösterdiğini söyledi.

Irkçı, şoven ve milliyetçi partilerin halkların sorunlarına çözüm getiremeyeceğinin altını çizen Garis, Türkiye’nin daha da otoriterleşmesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek başına ülkeyi yönetmesinin önündeki en büyük engelin HDP olduğuna vurgu yaptıktan sonra, “Demokratikleşmenin sağlanması ve barış sürecinin başarıya ulaşması için HDP’nin %10 barajını geçmesi gerekir” dedi.

AZINLIKLARA VE ALEVİLERE 'HDP'YE OY VERİN' ÇAĞRISI

“Ben Asuri-Süryanilerin % 95’inin seçimlerde HDP’ye oy vereceklerine inanıyorum. Ama HDP’nin barajı aşabilmesi için diğer azınlık ve mazlum halkların da HDP’yi desteklemesi gerekir” diyen Garih, tüm azınlık halklara ve Alevilere oylarını HDP’ye vermeleri çağrısı yaptı.

"ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI"

Sürecin gerçek anlamda başarıya ulaşabilmesi ve adil bir sonuca ulaşılabilmesi için müzakareleri yürüten taraflar arasında eşitliğin sağlanması gerektiğine de vurgu yapan Garis, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiğini de savundu.

GARİS, CAMİLERE YÖNELİK SALDIRILARI PROTESTO ETMİŞTİ

Süryani Papaz Abraham Garis, İsveç’te ırkçı ve yabancı düşmanlarının camiler ve Müslümanlara yönelik düzenledikleri saldırılara karşı çıkmakla tanınıyor. Garis, Müslüman, Hiristiyan ve Yahudi din insanlarıyla birlikte camilere yönelik saldırıları protesto etmişti.