Suriye’nin Humus bölgesindeki Mar Elias Manastırı Süryani Katolik Rahibi Jacques Murad ve yardımcısı Hanna Boutros kaçırıldı.

Manastır, IŞİD’in geçen hafta ele geçirdiği antik kent Palmira’ya 40 km mesafedeki Karyatayn’da bulunuyor. IŞİD’in geçen hafta ele geçirdiği bölgede, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yüzlerce kişiyi öldürdüğü ileri sürülüyor. Uluslararası Süryani Haber Ajansı (AINA), kaçıran kişilerin kimliğinin henüz belli olmadığını ve kimseyle bağlantıya geçilmediğini belirtti.

Manastıra yapılan saldırıdan hemen önce, 21 Mayıs günü gönderdiği e-posta ile yardım isteyen Rahip Murad’ın son mesajı şöyle:

DAEŞ YAKLAŞIYOR’   

“Şu anda çok zor bir zamandan geçiyoruz, büyük gerginlik var; çünkü kendine ‘DAEŞ’ diyen radikaller, Palmira’yı ele geçirip orada bir sürü insanın kafasını kestikten sonra, kasabamız Karyatayn’a doğru ilerliyor… Bu yaşadığımız korkunç bir şey… Bugün buradayız, yarın ne olacak bilmiyorum… Hayat çok karmaşıklaştı… Bizim için dua edin lütfen. Jacques.”

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, 21 Mayıs günü saat 15.00 sularında manastıra giren iki silahlı kişi, rahip ve yardımcısını alarak, rahibin kişisel arabasıyla uzaklaştılar.

İKİ METROPOLİT KAÇIRILMIŞTI        

Bundan yaklaşık iki yıl önce de, 22 Nisan 2013 günü, yine Suriye’de iki din adamı kaçırılmıştı. Kaçırılan Antakya Rum Ortodoks Patrikliği ruhanilerinden Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Metropoliti Yuhanna İbrahim’den hâlâ haber alınabilmiş değil. İki metropolitin öldürüldüğüne dair YouTube’da ortaya çıkan görüntüler ve katillerin Konya’da yakalandığı iddiasıyla ilgili çıkan haberler ise yalanlandı.

Araştırmacı Süryani avukat Erkan Metin, iki metropolitin IŞİD Kuzey Direktörlüğü’ne bağlı 70 kişilik bir grup tarafından kaçırıldığını öne sürüyor. Metropolitlerin kaçırılmasında adı geçen ve pek çok vahşi cinayetin faili olduğu bilinen grubun lideri Ebu Banat ise halen İstanbul Maltepe Cezaevi’nde tutuklu.

Süryani Metropolit Yuhanna İbrahim’in, içinde önemli eserlerin olduğu yaklaşık 15 bin kitaplık Halep’teki kişisel kütüphanesi de, şehirdeki roket saldırıları sonucu 25 Mayıs günü yıkıldı.  (AGOS)