Sur'un Yıkımına Hayır Platformu, yıkımın sürdüğü Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde elektrik ve suyun kesilmesinden sonra mahallenin bariyerlerle çevrilmesiyle sürdürülen yıkımdan sorumlu kişiler hakkında kamu davası açılması talebiyle nöbetçi savcılığa suç duyurusu yaptı. 

Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen Sur’un Yıkımına Hayır Platformu üyeleriyle, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve İmam Taşçıer şikayet dilekçesi öncesi bir açıklama yaptı.

Polis başsavcıdan aldığı talimatla platformun açıklama yapmasına izin veremeyeceğini belirtmesi üzerine HDP’li Vekil İmam Taşçıer bir açıklama yaptı.

Sur’da devam eden yıkımı kabul etmediklerini söyleyen Taşçıer, hukuku göreve çağırmak için geldiklerini belirterek, “Eğer devlet eliyle bir hukuksuzluk varsa bizde Sur Platformu olarak yasal yollardan bunu hesabını sormak istiyoruz. Evlerimizin hukuksuz bir şekilde yıkılmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Gözlerinin önünde binlerce yıllık bir tarihin yol edilmeye çalışıldığını dile getiren Taşcıer, “Tarihi doku yok edilerek bazı kişilere rant sağlamak için mi Sur yıkılıyor” diye sordu.

Açıklamadan sonra platform üyeleri nöbetçi savcılığa verilmek üzere hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini verdi.

Platform’un dilekçesinde istenilen talepler şu şekilde sıralandı:  “Alipaşa ve Lalebey Mahallerinde  elektrik ve su kesintileri ile yerleşim yeri etrafının bariyerler ile çevrilmesine ilişkin karar alan ve kararı uygulayan kamu görevlilerin tespiti ile haklarında kamu davası açılması, Tarihi yapı ve dokunun daha fazla tahrip edilmemesi adına ivedi olarak önleyici tedbirlerin alınmasını, bu hususta keşif yapılması, Tüm yasal düzenlemeler gereği büyük iş makineleri yöntemi kullanmak suretiyle yıkılan, tahrip edilen, yok edilen ve zarar görülen yapıların tespiti amacıyla keşfin yapılması ile bu eylemlerde bulunan kamu görevlileri ve diğer kişilerin soruşturularak tespiti ve haklarında kamu davası açılması saygıyla talep ederiz.” 

(Kaynak: Evrensel)