Tokat’ın Erbaa ilçesinde iki polisin bir kişiyi darp etmesine sosyal medya paylaşımları ile tepki gösteren yüzlerce kişiye soruşturma açıldı. Soruturmaya tepki gösteren Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Dinçer Çalım, emniyetin herhangi bir şikayet olmadan soruşturma açıp vatandaşların kimliğini tespit ettiği ve yüzlerce kişinin ceza tehdidi altında olduğunu söyledi.

Evrensel gazetesinden Eylem Nazlıer'in haberine göre, Tokat’ın Erbaa ilçesinde 7 Kasım 2018 günü, ehliyetsiz ve alkollü olarak trafiğe çıkan O.A. isimli kişi, trafik polislerinden kaçtı.

Kovalamacanın ardından yakalanan O.A. trafik polisleri tarafından darp edildi. Çevredeki bir kişinin kaydettiği görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Görüntülerde trafik polislerinin küfür ettikleri ve şiddet uyguladıkları görüldü.

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı polislere tepki gösterdi. Emniyet Siber Suçlar Bürosu, polisler hakkında yorum yapan ve yargılanmalarını isteyen yüzlerce kişi hakkında soruşturma açtı ve sosyal medya kullanıcılarının kimliklerini tespit etti.

Kimlik tespitinden sonra O.A.'yı darp eden polislerin mağdur şikayetçi sıfatıyla ifadesi alındı.

'VATANDAŞI DÖVMEK BİR MEMURLUK GÖREVİ DEĞİL'

Hakkında dava açılan Erdoğan Kaya’nın avukatı Dinçer Çalım, “Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde polislerin suç işlediği çok açık ortadadır. Emniyet Genel Müdürlüğü polis memurlarının eğitimlerinde nerde eksik kaldıklarını düşünmeli, suç işleyen bu memurları korumak yerine en ağır şekilde cezalandırmalıdır” dedi.

“Müvekkilim hakkında da görevi nedeniyle memura hakaret etmekten dava açılmış durumda” diyen Çalım, “Oysa dayakçı polislerin vatandaşı dövmesi bir memurluk görevi değildir. Bu polislere bu nedenle sosyal medyadan varsa yapılmış bir hakaret, bu hakaret suçunun basit halini oluşturur. Basit hakarette şikayet olmadan soruşturma açılamaz. Gelinen aşamada dayak atanlar mağdur, tepki gösteren vatandaş ise sanık olmuştur. Yüzlerce vatandaş dayakçı polislere hakaret ettiği iddiasıyla ceza tehdidi altındadır” şeklinde konuştu.