Kobani'ye oyun parkı yapmak ve çocuklara oyuncak götürmek amacıyla 20 Temmuz 2015 tarihinde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 33 gencin yaşamlarını yitirdiği Urfa’daki Suruç Katliamı’ndan il ve ilçe emniyet müdürlüklerinin haberdar olduğu ortaya çıktı.

Söz konusu bilgi, Suruç Katliamı’yla ilgili iddianeme ile açığa çıktı.

Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) ulaştığı 2 sayfalık iddianamede, İl Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün, DAİŞ'in ilçede canlı bomba saldırısı düzenleyeceği yönünde istihbari bilgiye sahip olduğu anlaşıldı. İddianamede, İl Emniyet Müdürlüğü'nün 17 Temmuz 2015 tarihinde İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda şunlar kaydedildi:

"... Suruç ilçesinde yaşanması muhtemel olayların önlenmesi, müessif bir olayın yaşanmaması amacıyla 19 Temmuz 2015 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar aldırılan emniyet tedbirleri aşağıda çıkartılmıştır. Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü; İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalial aldırılan emniyet tedbirlerinden sorumlu olup, il merkezinden görevlendirilen takviye kuvvet personeli ve ilçesinde yapacağı planlama dahilinde amirleri nezaretinde görevlendireceği 40 çevik kuvvet personeli ile kuvvesinde bulunan 2 TOMA ve shortland araçları ile gerekli emniyet tedbirlerini alacaktır (...) Görev alan tüm personel meydana gelebilecek canlı bomba saldırıları vb. konulara karşı görev yerlerinde dikkatli duyarlı ve müteyakkız bulunacaktır."

Hazırlanan iddianamede, “Suruç İlçe Emniyet Müdürü’nün Amara Kültür Merkezi’nin önünde toplananlara yönelik dışarıdan gelmesi muhtemel saldırılara karşı her türlü patlayıcı madde veya eşyanın tespiti amacıyla kişilerin üstlerinde ve eşyalarında önleme araması yaptırmadığı ve böylece yeterli güvenlik tedbirini almadığı” da belirtilerek, cezalandırılması istendi.


SURUÇ EMNİYET MÜDÜRÜ’NE SORUŞTURMA

Katliamla ilgili soruşturmada gizlilik kararı sürüyor.

Avukatların, yaptığı başvuru sonucu Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalial hakkında soruşturma açıldı.

İddianamede, Suruç İlçe Emniyet Müdürü’nün yeterli güvenlik tedbirini almadığı için cezalandırılması istendi.

Suruç Asliye Ceza Mahkemesi’nde “görevi kötüye kullanma” suçundan açılan davanın ilk duruşması 22 Eylül’de görülecek.