Kobani'de IŞİD ile girdikleri çatışmada hayatını kaybeden 23 YPG’linin cenazesini almak isteyen yakınları sınır hattındaki Suruç’ta bekleyişlerini 10 günden bu yana sürdürüyor. Habur Sınır Kapısı’nda 13 YPG’linin cenazesi günlerce bekletilmiş, aileler 10 günün ardından çocuklarının cenazelerini teslim alabilmişti.

IŞİD ile girilen çatışmada yaşamını yitiren YPG’li Salih Aygün’ün akrabası İslim Aygün cenazelerin bir an önce kendilerine teslim edilmesini isteyerek, “Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum bir an önce kapı açılsın da cenazelerimizi alalım. 8 gündür burada bekliyorum” diye konuştu.

Cenazeleri almak için Kobani sınırında bekleyişini sürdüren YPG’lilerin yakınlarına HDP Şanlıurfa Milletvekilleri Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan ve Ziya Çalışkan da destek veriyor.

10 gündür sınır hattındaki Mahser Mahallesi’nde nöbet tutan ailelere destek veren HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, cenazelerin engellemeler çıkarılarak ailelerine verilmediğini ifade ederek, “Bizler de ailelerle birlikte sınırda nöbet tutuyoruz ve cenazelerin verilmesi için de gerek yereldeki yetkililerle, gerekse hükümet nezdinde çeşitli girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

Şu ana kadar yaptıkları girişimlere olumlu bir yanıt verilmediğini açıklayan Ayhan, “Bu uygulama kesinlikle doğru bir uygulama değildir ve biz karşısındayız. Bu uygulama Türkiye’nin ne genel yasalarına ne de uluslararası hukuka uyan bir uygulamadır. Cenazeler üzerinden siyaset yapmak, cenazeleri şantaj olarak kullanmak gayri ahlaki insanlık dışı bir uygulamadır” diye konuştu.