Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF),  Suruç Katliamı’nın 1’inci yıldönümü nedeniyle 16 Haziran ile 18 Temmuz tarihleri arasında sürecek “Suruç için adalet herkes için adalet” başlıklı kampanya başlattı.

20 Temmuz 2015 tarihinde SGDF üyesi 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın yıldönümü yaklaşırken, dün SGDF tarafından Beyoğlu Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Suruç’ta yaşamlarını yitirenlerin aileleri, katliamdan yaralı kurtulanlar, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay, SGDF eş başkanları Özgen Saadet ile Oğuz Yüzgeç, Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri, Suruç İçin Adalet Platformu üyeleri katıldı.

1 MİLYON İMZA TOPLANACAK

Toplantıda ilk olarak konuşan SGDF Eş Başkanı Özgen Saadet, “Gezi’den Kobane’ye ayaklanmadan devrime yürüme iradesini kuşanan 33 düş yolcumuz şahsında, ‘Suruç için adalet herkes için adalet’ temel şiarı ile kampanya başlatıyoruz” dedi.

20 Temmuz’a kadar sürecek kampanya boyunca, “Düş yolcuları adalet yolunda Suruç için 1 milyon imza” şiarı ile imza kampanyası da başlattıklarını belirten Saadet, Adalet Bakanlığı’na sunulacak imza kampanyasının taleplerini, “Gizlilik kararının kaldırılması, ‘katliamda sorumluluğu olan devlet görevlileri hakkında soruşturmaya gerek yok’ kararının kaldırılarak, sorumluların yargılanması, Suruç katliamı belgeleri ile Amed, Suruç, Ankara katliamları arasındaki bağlantının açıklanması” olarak özetledi.

BİR DİZİ ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENECEK

Kampanya kapsamında, “adalet büroları” açacaklarını, “adalet gönüllüleri buluşuyor” etkinlikleri düzenleyecekleri bilgisini paylaşan Saadet, 16 Haziran ile 18 Temmuz tarihleri arasındaki 33 günde 33 noktada Suruç Katliamı’nın gerçekleştiği 11.50 saatinde adalet eylemleri yapılacağını söyledi.

Katliamın yıl dönümü olan 20 Temmuz günü, Suruç’ta Amara Kültür Merkezi’nde yaşamını kaybeden 33 sosyalist için anıt açılışı yapılacağını ve anma etkinliği düzenleneceği bilgisini de paylaşan Saadet, “Aynı gün bir heyetle 33 şehidimizin düşünü yarım bırakmamak için Kobanê’de olacak, başka bir heyetimizle savaşın yıktığı Cizre’nin yaralarını sarmak için Cizre’de olacağız” dedi.

Saadet’in ardından SGDF Eş Genel Başkanı Oğuz Yüzgeç söz aldı. Katliamcı geleneğin adaleti getirmeyeceğini söyleyen Yüzgeç, “O yüzden birleşik bir adalet ve demokrasi cephesi kurmak istiyoruz. Gezi’den Ankara’dan Suruç’tan Cerattepe’den Soma’dan adalet arayan herkesin bu cephede yer almasını istiyoruz. 20 Temmuz gününü saraya karşı isyan gününe çevirmek istiyoruz” diye konuştu. 

ESP Genel Başkan Yardımcısı ve SKM Sözcüsü Fadime Çelebi ise, AKP’nin halklara karşı başlattığı savaşa karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay da, 20 Temmuz tarihinin Türkiye için bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek, AKP’nin o gün halklara karşı savaş başlattığını hatırlattı.

Toplantıda 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını kaybeden Barış Annesi Meryem Bulut’un oğlu Adnan Bulut da söz aldı. Bulut, “Anneler hep barış ister. Hiçbir evlat ölmesin ister. Benim annem de barış annesiydi. AKP’nin katliamlarında kimileri çocuklarını kaybetti ben annemi kaybettim. Annem Suruç Katliamı’nı duyduğunda yüreğinden 33 kişi gitmedi ömrü gitti” diye konuştu.

Son olarak konuşan Suruç İçin Adalet Platformu’ndan Hacer Elçin ise, 10 aydır adalet beklediklerini belirterek, acıların ortak olduğu gibi mücadelenin de ortak olacağını ifade etti.

(Kaynak: DİHA)