Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde Suriyeliler'in bulunduğu mülteci kampında isyan çıktı. Sığınmacılar, Türk bayrağını indirip kendi bayraklarını astı. Polislerin silahlarıyla birlikte rehin alındığı olaylar, özel harekat timlerinin havaya ateş açarak kampa girmesiyle bastırıldı.

Toplam 1500 Türkmen'in Lazkiye'den gelip çadır kente yerleştirilmesini protesto eden Suriyeliler, önce yetkilerle tartıştıktan sonra isyan çıkarttı.

Yüzlerce Suriyeli, çadır kentte bulunan polisleri rehin alarak silahlarına el koydu. İsyanın duyulması üzerine çok sayıda kişi kamp önüne gelerek içeri girmek istedi. Kavga sırasında nizamiye binasının camlarını kıran Suriyeli mülteciler, kamptaki olay yeri inceleme aracı ve bilgisayarlara hasar verdi. Arbedede 4 jandarma eri ile 4 sivil çeşitli yerlerinden yaralandı.

Bunun üzerine Gaziantep ve Nurdağı İlçesi'nden takviye güvenlik gücü istendi. Kampa gelen özel harekat polisleri havaya ateş ederek içeri girdi. Kampa gelen bazı Türkler de Suriyeliler'e saldırmak istedi. Bu arada Suriyeliler kamp girişinde asılı Türk Bayrağı'nı indirerek yerine kendi bayraklarını astı. Ancak, kısa bir süre sonra Türk vatandaşları tarafından indirilip tekrar Türk Bayrağı asıldı.

KİLİS'TE DE İSYAN
5 gün önce de Kilis'te mülteciler için kurulan konteynır kentte yerleştirilen 500 kadar mülteci, kendilerine yeteri kadar su verilmediğini belirterek isyan çıkarmıştı.  Bugün de Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı yakınlarındaki konteyner kentte kalan Suriyeli sığınmacılar yaşam şartlarının iyileştirilmesi için eylem yapınca, polis biber gazıyla saldırdı.

Yaklaşık 500 kişinin kaldığı kamptaki sığınmacıların kendine özel bir alışveriş kartı bulunuyor. Kilis Valiliği dün her karta 20 TL'lik yükleme yaptı.
Markete giden sığınmacılar, işlemlerin ağır yürüdüğü, kendilerine klima, buzdolabı ve yeteri kadar su verilmediği iddiasıyla eylem yaptı.

Polis, eylemi sonlardırmasını istediği göstericilere biber gazıyla müdahale etti.
Gazdan etkilenen çok sayıda kadın ve çocuk konteyner kent dışına çıkarıldı. Olay yerine ise çok sayıda polis ve asker sevk edildi.

Su azlığı nedeniyle eylem yapan sığınmacılara da 17 Temmuz'da polis müdahalesi olmuştu.
Birleşmiş Milletler'in açıklamasına göre, Suriye'den 112 bin kişi sığınmacı olarak ülkeyi terk etti. Türkiye'nin yanı sıra, Irak, Lübnan ve Ürdün'de de sığınmacılar bulunuyor.