IŞİD hakkında geçtiğimiz aylarda 'IŞİD: Barbarlık Devleti' adlı bir araştırma kitabı yayınlayan Suriyeli muhalif ve insan hakları eylemcisi Haytham Manna (Heysem Menna), "artık IŞİD'in Türkiye'de saldırılar düzenleme vaktinin geldiği"ni söyledi.

"HEDEFTE KÜRTLER VE ALEVİLER VAR"

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin haberine göre, Manna, kitabında özetle Türkiye'nin IŞİD'in 'İslam Devleti projesi' kapsamında olduğunu, örgütün Türkiye'de sessiz bir şekilde, her yere yayılmış hücrelerle örgütlendiğini, saldırılarında ilk hedef alacağı kesimlerin Kürtler, Aleviler ve azınlıklar olabileceğini belirtiyor.

"TÜRKİYE DERS ALMALI"

Manna, IŞİD'in Türkiye'deki olası eylemleriyle ilgili tahminlerini aktarırken, öncelikle Suriye ve Irak'ta yaşanan süreçlerden Türkiye'nin ders almasını da öneriyor.

Manna, Suriye'nin 2000'lerin başlarında Irak'ta yaşanan çatışmalar sırasında radikal İslamcı grupların ülkeden geçip Irak'a gitmesine göz yumduğunu, bunun tehlike yarattığını göremediğini, Türkiye'nin de şimdi aynı konumda bulunduğunu öne sürüyor.

"TÜRKİYE IŞİD'E GÖZ YUMDU"

Manna, Batı kamuoyunda da sıkça dilendirilen Türkiye'nin IŞİD'e doğrudan veya dolaylı yoldan destek verdiği iddialarıyla ilgili olarak ise Türkiye'nin IŞİD'in sınır geçişlerine uzun bir dönem göz yumduğu kanısını paylaşıyor: "Bize gelen bilgilere göre son 16 ay boyunca her ay IŞİD ve Nusra Cephesi'nden 1200 kişi Türkiye'den Suriye ve Irak'a gitti. Bence bugüne kadar IŞİD'den 12 binden fazla insan sınırı geçti. Bu bilgiyi önceden IŞİD'li olup şu anda IŞİD'de bulunmayan birçok insanın tanıklıklarına da dayandırıyoruz."

IŞİD'LE PETROL TİCARETİ

Manna, IŞİD'in Türkiye sınırı üzerinden petrol ticareti yapmasına kolaylık sağladığını da söylüyor. Manna IŞİD'in petrolünün kaçak yollardan Türkiye dışında İran'a da girdiğini, bu konuda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki bazı işadamlarının da önemli aracılıklar yaptığını iddia ediyor.

Haberin tamamına gitmek için tıklayınız.