Samet Akten/ Milliyet

Suriye’deki iç savaştan kaçan onlarca Alevi Türkmen ailenin yeni evi Kumkapı Parkı oldu. Çevredeki duyarlı vatandaşların yardımıyla günlerdir parkta yaşam mücadelesi veren çoğu çocuk yaklaşık 150 kişiye dün akşam saatlerinde Alevi dernekleri yardım eli uzattı. Aileler Gaziosmanpaşa’daki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne ait cemevine yerleştirildi.

İstanbul Kumkapı sahili, Suriye’deki iç savaştan kaçan sığınmacıların yeni adresi oldu. Özellikle Halep ve Şam’daki çatışmalardan evlerini terk ederek binlerce kilometre uzaktaki İstanbul’da parklarda yaşam mücadelesi veren 35 Alevi Türkmen aile, çevredeki duyarlı vatandaşların yardımıyla hayata tutunmaya çalışıyordu.  İç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan binlerce Suriyeli’nin yerleştirildiği mülteci kamplarında Sünni Arapların baskısıyla karşılaştıklarını öne süren aileler, ölüm tehditleri aldıklarını ve kampları terk etmek zorunda kaldıklarını anlatıyor.

150 KİŞİ CEMEVİNE YERLEŞTİ

Geçtiğimiz hafta Fatih Belediyesi’nden bazı yetkililerin parka gelerek isimlerini aldığını belirten sığınmacılar, özellikle akşam saatlerinde polislerin parkı terk etmeleri yönünde kendilerini uyardığını iddia ediyordu.  Parkta günlerdir kendilerine uzatılacak yardım elini bekleyen ailelere dün alevi dernekleri sahip çıktı. Alevi Kültür Derneği Başkanı Doğan Demir ve beraberindeki alevi dernekleri yöneticileri dün parka gelerek Suriyelileri ziyaret etti. Suriyelilerin aç, hasta ve bakımsız halde parkta yaşayamayacağını söyleyen dernek yöneticileri yaklaşık 150 kişiyi Gaziosmanpaşa’daki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne ait cemevine yerleştirdi.

‘KAMPLARDA BASKI VAR’

Halep kentinden yaklaşık 1 hafta önce Türkiye’ye gelen 5 kişilik bir aile Murad ailesi. Ailenin en küçük ferdi 2 yaşındaki Ali. Annesinin kucağında yaşamak zorunda oldukları parkta etrafı seyrediyor. Baba İbrahim Murad,”Türkmen Alevisiyiz. Kamplarda bizlere baskı yapılıyor. ‘Esad yanlısı’ deyip öldürebilecekleri için korkuyoruz. Bu sebeple İstanbul’a geldik. Yaşamaya çalışıyoruz” diyor.

Ahmed ailesinin can havliyle başlayan yolculuğunun üzerinden 2 ay geçmiş. Halep’te ayakkabıcılık yapan Halil Ahmed, eşi, çocukları ve çatışmada ailesini kaybeden torunu Ali’yle diğer Alevi Türkmen sığınmacılar gibi Kumkapı Parkı’nda yaşam mücadelesi veriyor. Ahmed, “Savaşın bu boyutlara varacağını önceleri tahmin etmiyorduk. Bana yadigâr kalan 7 yaşındaki Ali’yi de yanıma alarak kaçtık” diyor.

Muhammed ailesi de 2 ay önce Şam’dan gelmiş. Bir süre kampta kalmışlar ancak kendilerine yapılan baskı her geçen gün artınca soluğu İstanbul’da almışlar. 4 çocuğu olan İbrahim Muhammed, en çok çocukları için üzülüyor.

SURİYELİ TÜRKMENLERE YARDIM SİYASETİN ZITLARINI BULUŞTURDU

Kumkapı Parkı’ndaki Suriyeli Türkmenleri Pir Sultan Abdal Derneği’ne taşıyan aracı Halkların Demokratik Kongresi tahsis ederken MHP’li yöneticiler yemek dağıttı

Suriye’deki iç savaştan kaçan Alevi Türkmenler, günlerdir yaşam mücadelesi verdikleri Kumkapı Parkı’ndan tahliye edilerek Gaziosmanpaşa’daki Pir Sultan Abdal Derneği’ne ait cemevine yerleştirilirken, Türkmenlere yardım eli uzatmak için seferber olanlar arasında siyasi yelpazenin iki uç tarafı da vardı.

Alevi derneklerinin yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve MHP Fatih İlçe Başkanlığı da sokakta kalan Türkmenler için önceki gün Kumkapı’daydı. HDK Türkmenlerin taşınması için otobüs tahsis ederken, MHP’li yöneticiler de yemek dağıtımını organize etti.

Cemevine yerleştirilen Suriyelileri İstanbul Valiliği de Florya’daki misafirhaneye yerleştirmek istedi. Ancak mülteciler bu teklifi kabul etmedi. Parklarda yaşadıkları günlerde bile Alevi olduklarını gizlediklerini anlatan mülteciler, kendilerine ev tahsis edilene kadar cemevinde kalmak istiyorlar.

‘KOCAM ALNINDAN VURULDU’

Halep’teki evleri yerle bir olan ve çatışmada eşini kaybeden Ceylan isimli kadın, kucağında bebeği ve iki çocuğuyla birlikte soluğu İstanbul’da alan Suriyelilerden. Ceylan, “Muhalifler her şeyimizi yakıp yıktı. Kocam iki hafta önce alnından vuruldu. Onu öylece bırakıp geldim. Nasıl yaşayacağım bilmiyorum” diyor. Bir diğer Suriyeli kadın Meryem de, Alevi oldukları için Esad yanlısı diye yaftalandıklarını ve evlerinin yağmalandığını söylüyor: “Eve girdiklerinde Hacıbektaş-ı Veli’nin resimlerini görüp evimizi yerle bir ettiler. Canımızı zor kurtardık.”

Eşi ve 5 çocuğuyla cemevine yerleştirilen Hasan isimli Türkmen de, “Bizi kampa koymasınlar. Ben ne iş olsa yaparım” diyor.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir de, “Tek amacımız zor durumdaki bu aileleri en iyi şekilde misafir etmek. Mezhepçilik yapmayız. Onların can güvenliğini sağlamak zorundayız” dedi.

Ülkelerindeki iç savaştan en çok zarar gören çocuklar olup bitenlerden habersizce kendi aralarında oynuyor.