Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, Suriye'de Kamışlı'ya (Qamişlo) 30 km uzaklıkta bulunan Tirbespiyê'nin denetimi tamamen Kürtlerin eline geçti.

Haberde, operasyonda devlete ait güvenlik merkezlerinin tümü kuşatma altına alınırken, akşam saatlerinde ilçenin denetiminin tamamen ele geçirildiği söyleniyor.

Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) bu operasyonunun ardından sokaklara çıkan halkın da sevinç gösterilerinde bulunduğu belirtiliyor.

İlçede yaşayan Kürt, Arap ve Süryani toplumları birkaç gün önce ortak bir meclis oluşturma kararı almışlardı. Meclisin 30 kişiden oluşacağı bildirilmişti.

YPG, Girkê Lêgê ile Derik arasındaki Rimelan ilçesini de denetim altına almak için bugün operasyon başlattı. Rimelan'ın da büyük çoğunluğu YPG'nin eline geçerken, ANF, 30 asker ve polisin esir alındığını söylüyor.

Suriye'deki Kürtler, 19-22 Temmuz 2012 tarihleri arasında Kobani, Afrin ve Derik’in denetimini ele geçirmişti. 9 Kasım günü de Mardin ile sınırı olan Dirbesiye ile Kürt, Arap ve Asurilerin yaşadığı Tiltemur kentlerinin denetimlerini ele geçirdikten sonra, halk 12 Kasım günü Derik'te tam hakimiyeti sağlamıştı. 20 Ocak 2013'te de petrol bölgesi Girkê Legê'nin denetimi  Kürtlerin eline geçmişti.