Kamuoyu, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-4 savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

 

Gözlerin çevrildiği Suriye, ilk açıklamayı Savunma Bakanlığı aracılığıyla yaptı:

 

ALÇAK UÇUŞTA VE YÜKSEK HIZLA SURİYE KARASULARINA GİRDİ

"Kimliği belirsiz bir hava aracı alçak uçuşta ve yüksek hızla Suriye karasularına girdi. Bunun üzerine Suriye savunması uçak karadan 1 km ötedeyken uçağı vurdu. Uçak Lazkiye sahilinin 10 km ötesine düştü. Hedef bir Türk uçağı çıktı. Yasalara göre uygun olan prosedürler uygulandı. İki ülkenin deniz kuvvetleri ortaklaşa pilotları arama çalışması yürütmekte."

 

Açıklamada "Tanımlanamayan hedef vurulmuştur. Saldırgan bir tavır yok. Hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu tespit ettik" dendi.

 

Uçağın vurulma anı internete bu şekilde yüklendi:

 

ANKARA ŞOKTA

Olayın şokunu yaşayan Ankara, akşam saatlerinde güvenlik zirvesinin ardından yaptığı açıklamada "Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır" denildi.

 

ABD VE BM'DEN "DÜŞEN UÇAK" AÇIKLAMASI

Türk jetinin Suriye tarafından vurulmasıyla ilgili ABD'den ve Birleşmiş Milletler'den birer açıklama geldi.

 

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesi konusunda açıklamada bulundu.

 

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

Sözcü, "Konu henüz NATO'nun gündemine getirilmedi. Şu noktada tüm gelişmeleri izliyoruz, Türkiye'nin açıklama yapması daha doğru. Talep olursa arama çalışmalarına katılırız" dedi.

 

BİRLEŞMİŞ MİLLLETLER'DEN İLK AÇIKLAMA

BM Genel Sekteri Ban Ki-Moon, Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesini "Bu ciddi olayı har iki tarafın da soğukkanlı bir şekilde ele almasını ve diplomatik kanallarla çözmesini umuyorum" şeklinde değerlendirdi.