Suriye yönetimi, ülkenin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması için Türkiye ile ABD arasında yürütülen görüşmeleri kınadı.

Suriye Dışişleri’nden bir yetkili, ‘ABD’nin Suriye’nin iç işlerine yönelik devam eden yıkıcı müdahalesini’ kınadıklarını açıkladı.

‘AÇIK SALDIRGANLIK SAYARIZ’

Yetkili, Ankara ile Washington arasında herhangi bir uzlaşıyı ‘kategorik olarak reddettiklerini’ söyledi; böyle bir durumu Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı açık bir saldırganlık olarak gördüklerini ekledi.

‘TÜRKİYE BAHANE UYDURUYOR’ SUÇLAMASI

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’ya konuşan yetkili, “Suriye iç işlerine yönelik ABD tarafından ortaya konulan krizi sürdürme ve karmaşık hale getirme amaçlı müdahaleyi güçlü bir biçimde kınamaktadır” dedi.  Yetkili, Türkiye ile ABD arasında gerçekleşecek her tür uzlaşıyı reddettiklerini vurgulayarak, bu durumun uluslararası hukukun ve BM Şartı’nın ihlali anlamına geleceğine dikkat çekti. Yetkili, Türkiye’yi, ‘ulusal güvenlik adı altında Suriye’ye karşı saldırganlık bahaneleri uydurmakla’ suçladı.

Ankara ile Washington’ın Rus yapımı S-400’ler nedeniyle kriz yaşadığı bir dönemde, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın da aralarında bulunduğu yetkililerle görüşmüştü.

Toplantılardan uzlaşı çıkmasa da, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması adımlarının ele alındığı belirtilmişti. Tarafların Menbic konusunda uzlaşamadığı da açıklanmıştı.