Adana'da 100 hayvanın ölümüne yol açan 'Afrika hastalığı' sonrası Tarım Bakanlığı Suriye sınırında birçok ilde karantina tedbiri aldı.

Hastalığın Suriye'den kaçak getirilen hayvanlardan bulaştığını iddia eden yetkililer, insan bulaşma olasığının çok düşük olduğunu ifade etti.

Radikal'de yer alan habere göre Halk arasında 'Afrika hastalığı' (Lumpy Skin Disease) olarak bilinen bulaşıcı hastalık sadece Adana'da 100 hayvanın ölümüne yol açtı. Yetkililer ilk olarak geçen yıl Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde görülen hastalığın sineklerden bulaştığını ifade ederken, Suriye'den kaçak gelen büyükbaş hayvanların hastalığın yayılmasında etkili olduğu iddia edildi.

Suriye'nin komşu ülkeleri Ürdün, Lübnan ve Irak gibi ülkelerde hastalığın görüldüğünü söyleyen Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gaffar Aktoz, hastalık bulaşan hayvanlar için gerekli tedbirlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınmaya çalışıldığını ifade etti. Sivrisineklerin taşıdığı hastalığın hayvan üzerinde portakal büyüklüğünde şişlikler oluşturduğunu kaydeden Aktoz, bakanlık tarafından bölgede 'karantina tedbirleri' alındığını söyledi.

'Afrika Hastalığının' ihbarı mecbur bir hastalıktan Tarım Bakanlığı'nca yüzde 50'si tazminatlı hastalığa dönüştürüldüğünün altını çizen Aktoz, "Aşılama çalışmaları son sürat devam ediyor. Koyun ve keçilerde kullanılan aşılar başarılı oldu. Bunları büyükbaş hayvanlarda da kullandık.

Hayvanlarda görülen bu hastalığın önlenememesi durumunda et fiyatlarının yükselebileceğinin altını çizen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yetkin, "Tedbirler yeterli değil. Birçok hayvanın zarar gördüğü konusunda bilgiler geliyor. Karantina tedbirleri kapsamında kapatılan hayvan pazarlarından birçok kişi etkilendi" diye konuştu.

Osmaniye, Adana ve Kahraman Maraş'ta daha çok görülen hastalığın hayvanların ölümülerinin yanı sıra verimlerini de etkilediğini belirten Aktoz, "Bu hastalığın insanlar bulaştığını söylemek güç. Literatürde yer alan pek fazla örnek yok. Ancak hayvanların verimleri büyük ölçüde düşüyor. Ölüm oranı çok yüksek değil. En çok etkilenen et verimi oluyor. Bu da sektörü bir hayli etkiliyor" dedi.