Suriye Genelkurmay Başkanlığı, düşürülen M- 17 tipi askeri helikopterle ilgili açıklama yaptı.

Suriye’nin resmi devlet ajansı SANA’da yayınlanan açıklamada, “Türkiye'nin düşürdüğü helikopterin kısa süreliğine Türk hava sahasına girdiği” ifade edildi.

Suriye Genelkurmay Başkanlığı, Lazkiye'nin Bidama beldesi yakınlarındaki Türkiye sınırına yakın Yunusiye sınır bölgesinde sınıra sızmaları denetleyen bir askeri helikopterin kısa süreliğine Türkiye hava sahasına girdiğini belirtti. Helikopter Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F- 16 savaş uçaklarınca vuruldu ve düşürüldü.

Açıklamada helikopterin silah taşımadığı ve “sınırı yanlışlıkla ihlal ettiği” iddia edildi.

“Savaş tertibatı taşımayan sadece gözlem için kullanılan helikopter teknik bir yanlışlık sonucu Türk hava sahasına kısa bir giriş yapmıştır. Kontrol merkezinden yapılan uyarıyla derhal ülke hava sahasına dönüş yapmıştır. Ancak Türk savaş uçakları helikopteri füzelerle vurarak düşürmüştür.”

Suriye Genelkurmay'ı, Türkiye uçaklarının "aceleci" bir tepki gösterip helikoptere doğrudan ateş açmasının Erdoğan hükümetinin Suriye'ye karşı tansiyonu yükseltme ve iki ülke arasındaki sınırda gerginliği artırma yönündeki gerçek niyetlerinin bir kanıtı olduğunu ifade etti.

ÖSO: PİLOTLARI ÖLDÜRDÜK

Helikopterin düşüşünden hemen sonra çekildiği iddia edilen görüntülerde uçağın yanan enkazının yanı sıra paraşütle atlayan pilotların yere inişi görülüyor. Pilotların inmesiyle birlikte bir grup pilotlara doğru yöneliyor ve silah sesleri duyuluyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) pilotları öldürdüklerini ileri sürdü.

Pilotların durumu ile ilgili resmi açıklama henüz yapılmadı.

TÜRKİYE JETİ VURULMUŞTU

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4 keşif uçağı Akdeniz semalarında 22 Haziran 2012’de düşürülmüş, iki pilot hayatını kaybetmişti.
Bu olayın ardından Türkiye Hükümeti yeni angajman kuralları ilan ederek, Suriye ordusuna ait hava unsurlarının Türkiye sınırına 2 milden fazla yaklaşması halinde müdahale edileceğini açıklamıştı.

DAVUTOĞLU: HER TEDBİR ALINDI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da düşürülen helikopterle ilgili, “sınır ihlali nedeniyle Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan hakkını kullandığını” söyledi.

Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne bilgi sunulacağını belirten Davutoğlu, "Kimse bir daha Türkiye'nin sınırlarını ihlal etme cüreti gösteremeyecektir. Bu konuda her türlü tedbir alınmıştır" diye konuştu. (BİANET)