Suriye Genelkurmay Başkanlığı, İdlib ve Halep vilayetlerinin kırsal bölgelerinde devam eden operasyonlar hakkındaki açıklamasında ‘şu ana dek 600 kilometre kareden geniş bir bölgenin militanlardan geri alındığı’ bilgisini verdi. Açıklamada, son günlerde onlarca köy ve kasabanın kontrolünün ele geçirildiği belirtildi.

Suriye ordusunun militanların ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek Türk gözlem noktalarının da bulunduğu bölgelerde yeniden başlattığı operasyonlar, Moskova-Ankara-Şam hattında son dönemde görülen en yüksek gerilimlerden birine yol açmıştı. Rusya İdlib’deki durumu görüşmek üzere dün Ankara’ya bir heyet gönderirken, İran’dan da Türkiye’yle Suriye arasında arabuluculuk önerisi gelmişti.

‘TÜRKİYE’DEN 430 ASKERİ ARAÇ İDLİB’E GİRDİ’ İDDİASI

Anadolu Ajansı’ysa, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İdlib’deki gözlem noktalarına bugün yeni obüs ve mühimmat takviyesi yaptığını duyurdu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’yse, dün yaptığı açıklamada ‘İdlib’e son 24 saat içinde Türkiye’ye ait 430 askeri aracın giriş-çıkış yaptığını’ öne sürdü.

Suriye’nin son günlerde yoğunlaştırdığı operasyon, Lazkiye ile Halep’i bağlayan M4 karayolu ve Halep ile Şam’ı bağlayan M5 karayolunun militanlardan temizlenmesini hedefliyor. Suriye ordusu bu çerçevede, stratejik önemdeki Maarat el Numan ve Serakib kasabalarının kontrolünü almış, Serakib’deki operasyon sırasında Türk askerleriyle çatışma çıkmıştı.